Sigorta Gazetesi

Sigortacıları Olimpiyat endişesi sardı!

Tokyo Olimpiyatları’nda endişeli bekleyiş. Sigortacıların ve dünya reasürörlerinin gözü kulağı Tokyo Olimpiyatları’nda. Olimpiyatlar, salgın nedeniyle seyircisiz yapılırsa bunun maliyeti sigortaya ve reasürörlere yüksek olacak.

Haber: Serdar YİĞİTOL

Derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’e göre, Japonya’nın Tokyo Olimpiyatları’ndan seyircileri menetme kararı, bilet ve ağırlama geri ödemeleri nedeniyle küresel reasürans sektöründe 300 milyon ila 400 milyon dolar arasında bir maliyet yaratacak. Fitch Ratings’e göre; Olimpiyatlar iptal edilmiş olsaydı, bu maliyetin içinde reasürörlerin karşılaşacakları miktarın yalnızca yüzde 10-15’i olacaktı ve bu durumun, kazançlar üzerindeki etkisi sınırlı olacak, sermayeleri ve derecelendirmeleri etkilemeyecek.

Olimpiyat Köyü’nde Pozitif Vakaya Rastlandı

Pandemi nedeniyle bu yıla ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, 23 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde  Tokyo’da gerçekleştirilecek. Olimpiyat Oyunları öncesi, salgına ilişkin kaygılar da artmaya başladı. Özellikle sporcuların kalacağı Olimpiyat Köyü’nde pozitif vakaya rastlanması endişeleri daha da artırdı. Uzmanlar, Olimpiyat Oyunları’nın salgını arttıracağı şeklindeki uyarılarda bulunurken, oyunların seyircisiz olarak yapılması da masadaki seçenekler arasında.

Organizatörler daha önce oyunların düzenleneceği alanlara 10 bin seyircinin katılmasına izin vereceklerini, yabancı sporseverlere ise izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Hatta tribündeki seyircilerin yapacakları tezahüratların dahi kısıtlanması gündeme gelmişti. Şimdi ise vakalardaki artış endişesiyle, oyunların tamamen seyircisiz yapılması tartışılıyor.

400 Milyon Dolar Maliyet Yaratabilir

Bunun üzerine Fitch Ratings, bir açıklama yaparak, Japonya’nın Tokyo Olimpiyatları’ndan seyircileri menetme kararı, bilet ve ağırlama geri ödemeleri nedeniyle küresel reasürans sektöründe 300 milyon ila 400 milyon dolar arasında bir maliyet yaratacağını açıkladı.

Fitch, Olimpiyatlar için toplam sigorta kapsamının yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Bunun 1,4 milyar doları Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve Tokyo Organizasyon Komitesi tarafından, 800 milyon doları yayıncılar tarafından ve 300 milyon doları spor takımları, sponsorlar ve konukseverlik gibi diğer taraflarca sağlanıyor.

Fitch, “Salgın, sigorta piyasasının genel olarak bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan kayıplar için teminat sunmayı bırakmasına neden oldu, ancak diğer nedenlerden dolayı etkinlik iptali için teminat hala eskisi gibi mevcut” dedi.

Exit mobile version