Sigortacıların toplam varlıkları, olumlu finansal piyasa koşullarının etkisiyle 2023’te, yüzde 2,7 artarak 40 trilyon dolara ulaşırken, toplam yükümlülükleri ise, büyük ölçüde prim büyümesinin etkisiyle 2023 yılsonunda yüzde 2,4 artarak 34 trilyon dolar oldu.
Sigortacıların toplam varlıkları, olumlu finansal piyasa koşullarının etkisiyle 2023’te, yüzde 2,7 artarak 40 trilyon dolara ulaşırken, toplam yükümlülükleri ise, büyük ölçüde prim büyümesinin etkisiyle 2023 yılsonunda yüzde 2,4 artarak 34 trilyon dolar oldu. Sigortacıların ödeme gücü ve kârlılık pozisyonları, güçlü underwriting performansı ve sağlam yatırım gelirlerinin desteğiyle 2023’te istikrarlı seyretti.
Uluslararası Sigorta Denetçileri Birliği (IAIS), yayımladığı Küresel Sigorta Piyasası Raporu ile küresel sigorta piyasası gelişmeleri, mevcut makroekonomik ortamdaki temel riskler, sigorta sektöründe iklimle ilgili riskler ve küresel reasürans piyasası gibi konulara odaklanıyor. Raporu, özet versiyonu Türkiye Sigorta Birliği (TSB), yayımladı.
2024-2025’TE KARLILIKLAR SABİT KALACAK
Rapora göre, sigortacıların likidite pozisyonları, başlıca likidite kaynaklarının likit yatırımlar ve prim gelirleri olduğu 2023’te hafif bir artış gösterdi. Önemli likidite ihtiyaçları arasında perakende ve kurumsal işlerin tazminatları, hasar ödemeleri, giderler ve repo-menkul kıymet ödünç verme işlemlerine ilişkin finansman ihtiyaçları yer aldı.
Sigortacıların kârlı pozisyonları güçlü sermaye üretimi ve elverişli finansal piyasa koşullarıyla desteklendi. 2024-2025’e bakıldığında, sigortacılar karlılığın sabit kalmasını veya iyileşmesini bekliyor. Bu görünüm, devam eden sermaye üretimi, sağlam stratejik varlık tahsisi ve değişen düzenleyici çerçevelere uyumla şekilleniyor. Sigortacılar, özellikle hayat dışı sektörlerde ve düşük sermayeli hayat ürünlerinde yeni iş geliştirme yoluyla büyümeye odaklanıyor.
JEOPOLİTİK GERGİNLİKLER SİGORTACILARI ETKİLİYOR
Raporda, mevcut makroekonomik ortamdaki temel riskler de sıralandı. Jeopolitik gerginliklerin sigortacıları çeşitli şekillerde etkileyebildiğine dikkat çekilerek, şu tespitler yapıldı:
Artan piyasa oynaklığı: Ticaret anlaşmazlıkları ve ekonomik yaptırımlar ekonomik büyümeyi yavaşlatabilir ve piyasa oynaklığını artırabilir.
Küresel tedarik zincirlerinde kesintiler: Ticaret savaşları ve korumacı politikalar küresel tedarik zincirlerini bozar ve maliyetleri artırır.
Kritik altyapıyı hedef alan siber saldırılar: Siber tehditler bilgisayar sistemlerine yönelik kötü niyetli saldırıları içerirken, siber savaş başka bir ülkenin kritik altyapısını bozmak veya hasar vermek için devlet destekli çabaları içerir.
Raporda, küresel reasürans pazarı hakkında da değerlendirmeler yapıldı. Küresel reasürans pazarının genişlediği ve 2023 yılı sonuna kadar brüt reasürans primlerinin 900 milyar dolara ulaşması bekleniyor.