7 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile SEDDK’nın yönetimi değişti. Peşin peşin söyleyeyim, değişikliğin altında başka başka gerekçeler aramaya, farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı, süreci baştan sona yürütmüştür.
Birkaç gündür eş, dost; Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndaki (SEDDK), değişimi soruyor. Malum, 7 Temmuz’da, Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile SEDDK’nın yönetimi değişti. Peşin peşin söyleyeyim, değişikliğin altında başka başka gerekçeler aramaya, farklı anlamlar yüklemeye gerek yok. Hazine ve Maliye Bakanlığı, süreci baştan sona yürütmüştür.
Hazır yeri gelmişken, bilmeyenler için SEDDK’dan kısaca bahsedeyim. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), benzeri; düzenleme ve denetleme kurumunun sigortacılık ve özel emeklilikte de kurulması neredeyse 20 yıldır konuşuluyordu. 2019’un Ekim ayında, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile SEDDK kuruldu ve 2020’nin ortalarında da atamalar yapılarak, faaliyete geçti. Yani, SEDDK’nın hepitopu iki yıllık mazisi var.
EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR
Bu süreçte de önüne gelen sigorta şirketi kurmasın diye sermaye tavanının artırılmasından başta ticari alaca sigortası olmak üzere finansal sigortaların yeniden inşasına, bireysel emeklilik sisteminde 18 yaş altının sisteme girmesinin önünün açılmasına kadar birçok düzenleme, çok kısa sürede hayata geçirildi. Son 8 aylık süreçte de başta özel emeklilikte devlet katkısının yüzde 25’ten 30’a çıkarılması, katılım sigortacılığının geliştirilmesi gibi hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de finansal piyasalara da derinlik kazandıracak önemli düzenlemeler hayata geçirildi.
Yine yeri gelmişken bir noktanın daha altını çizeyim. Hatırlayın; Rusya, Ukrayna savaşı başladıktan sonra Rus ve Ukrayna karasularının yüksek riskli bölge ilan edilmesiyle, uluslararası sigorta piyasasından teminat bulamayan hububat yükle gemiler hareket edemediği için Türkiye’de de ciddi sıkıntı yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir gecede, SEDDK ve Özel Riskler Yönetim Merkezi aracılığı ile sigorta sistemini harekete geçirdi, gerekli teminat sağlandı ve gemiler yola çıkarak, Türkiye’ye geldi.
300 MİLYAR TL’LİK FON
Diyeceksiniz ki, ‘geçmişte böyle değil miydi, düzenlemeler yapılmıyor muydu?’. Beş, on yıl önce de düzenlemeler yapılıyordu ama birincisi, uzun sürüyor, hatta yıllar alıyordu; ikincisi ‘gündem farklı’ denip sigorta ve özel emekliliğe sıra gelmiyordu, bu arada da bazı önemli düzenlemeler rafa kalkıyordu. Şimdi ise bir taraftan sektörün ihtiyacı olan düzenleme ve denetleme kurumunun varlığı, diğer taraftan Hazine ve Maliye Bakanlığının sigorta ve özel emekliliğe ayrı önem vererek, sürekli olarak gündemin üst sıralarında tutması, sektörü desteklemesi ile sigortacılığın finansal piyasalar içindeki ağırlığı artıyor. Bireysel emeklilik sistemindeki fon büyüklüğü de 300 milyar lirayı aşmış durumda. Belki bu rakam birilerine bir şey ifade etmeyebilir ama şöyle anlatayım, bugün İşsizlik Fonu’nda biriken tutar bile 105 milyar lira.
Şunu da belirteyim, SEDDK’nın, gündemi düne göre daha da yoğun. Öncelikle tüm sigorta şirketlerinin zarar ettiği ve zararların devasa boyutlara ulaştığı bir trafik sigortası sorunu var. Özel emeklilik sistemi ve finansal sigortalar alanında yapılacak yeni düzenlemeler var. Öğrendiğime göre de Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu noktada sigorta sektörünün gerek duyduğu desteği vermekte kararlı.
Noyan Doğan/Hürriyet Gazetesi