Sigorta Gazetesi

Sigortacılık verilerinin kullanımına yönelik düzenleme

Sigortacılık verileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından üye kuruluşlarla paylaşılabilecek. Üye kuruluşlar dışındaki kurum, kuruluş ve veri merkezleri ile veri paylaşımları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) onayı ile SBM tarafından imzalanan protokoller aracılığıyla gerçekleştirilecek.

SEDDK’nın sigortacılık Verilerinin Toplanması, saklanması ve paylaşılmasına Dair Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Sigortacılık verileri, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından üye kuruluşlarla paylaşılabilecek. Üye kuruluşlar dışındaki kurum, kuruluş ve veri merkezleri ile veri paylaşımları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) onayı ile SBM tarafından imzalanan protokoller aracılığıyla gerçekleştirilecek. Protokoller kapsamında veri paylaşımı, ilgili platformlar veya kısa mesaj, mobil uygulama, çağrı merkezi gibi iletişim kanalları yoluyla sağlanabilecek.

YANLIŞ SİGORTA UYGULAMALARI

Kamu yararının söz konusu olması şartıyla SEDDK tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde SBM, veri paylaşımını belirli bir ücret karşılığında yapabilecek. SBM, elde ettiği verileri, başka verilerle eşleştirilerek dahi kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilemeyecek şekilde anonim hale getirerek yayımlayabilecek.

Yanlış sigorta uygulamalarına ilişkin veriler, üye kuruluşların, özellikli kuruluşların ve SEDDK tarafından belirlenen ilgili diğer kişi ve kuruluşların erişimine açılabilecek. Bunun dışından, özel mevzuatında açıkça yer almadıkça yanlış sigorta uygulamalarına ilişkin veriler kişilerle paylaşılamayacak.

VERİLER NASIL KULLANILACAK?

Sigortacılık verileri; sigortacılık sektöründe kamu gözetimi, denetimi ve ekonomik güvenliğin sağlanmasına ve sağlık hizmetleri finansmanının planlanmasına katkıda bulunmak, sigorta uygulamalarını takip etmek, sigorta branşlarında uygulama birliğini sağlamak, zorunlu sigortaların takibini yapmak, yanlış sigorta uygulamalarının önlenmesine katkıda bulunmak, sigortalılık oranlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yapmak, sigortacılık sektörüne ilişkin güvenilir istatistikler üretilmesini sağlamak ve sigorta puanını hesaplamak amacıyla kullanılacak.

Exit mobile version