Sigorta Gazetesi

Sigortada 2024’ün strajik trendleri

Sigortada ‘2024’teki Stratejik Sektör Trendleri’ raporu yayınlandı. Raporda, zor gerçeklerin sigortacıların kendilerini yeniden keşfetme ihtiyacı vurgulanırken, 2024 trendlerine göre sigortacıların almaları gereken önlemler sıralanıyor. Raporda, sigorta sektörünün baskı altında olduğuna da dikkat çekiliyor.

PwC (PricewaterhouseCoopers), “Sigortada Bir Sonraki: 2024’teki Stratejik Sektör Trendleri” başlıklı raporu yayınladı. Raporda, zor gerçeklerin sigortacıların kendilerini yeniden keşfetme ihtiyacını vurguladığı belirtilirken, 2024 trendlerine göre sigortacıların almaları gereken önlemler sıralanıyor.

Raporda, sigorta sektörünün baskı altında olduğun, sadece 20 yıl önce soyut veya olasılık dışı görünen sosyal, teknolojik, çevresel, ekonomik ve politik risklerin giderek daha şiddetli ve akut hale geldi ve işin doğasını etkilediğinin vurgulandığı raporda, “Dahası, yerleşik iş ve çalışma modelleri buna ayak uyduramıyor. Bu tehditlerin acilliği göz önüne alındığında, sigortacıların yanıt vermek için fazla zamanları yok ve kısa vadeli stratejik ve operasyonel kararları, uzun vadeli sürdürülebilirliklerini belirlemede büyük rol oynayacak” deniyor. Rapordan, çarpıcı başlıklar özetle şöyle:

Müşteriler ve poliçe sahipleri sigortacılardan daha fazlasını istediklerini yüksek sesle dile getiriyor. Sorunsuz işlemler, kişiselleştirilmiş, anlaşılması kolay ürün ve hizmetler ile hızlı, sorunsuz bir talep süreci bekliyorlar. Çoğu durumda bunların hiçbirini alamıyorlar. Ve memnuniyetsizliklerini kamuoyuyla paylaşıyorlar ve şirket değiştiriyorlar.

Müşterileri ilk sıraya koymanın sadece onları mutlu etmekle ilgili olmadığını unutmamak önemlidir. Bu, büyümenin ve sonuçta sigortanın bir iş olarak yeniden keşfedilmesinin katalizörüdür. Gerçek müşteri odaklılık, anlayışı, etkileşimi ve tavsiyeyi bir araya getirir; böylece taşıyıcılar, hasar olaylarını önlemek için riskleri gerçek zamanlı olarak izleyebilir ve böylece geleneksel teminat riskleri azaltılır ve müşteriler öncelikle risk önleme için ödeme yapar.

STRATEJİYİ TEKNOLOJİ İLE DESTEKLEME

Sigorta şirketlerinin çoğu, işlerini desteklemek için hala çeşitli koordine edilmemiş sistemler kullanıyor. Bu, stratejiyi ve operasyonları engeller, kullanıcı deneyimini tehlikeye atar ve sonuca zarar verir. İronik bir şekilde bu, teknolojiye yapılan önemli yatırımlara rağmen gerçekleşiyor.

Sigortacılar, işlerini yeniden şekillendirmek için müşteriye daha fazla odaklanmaya çalışırken, stratejilerini mümkün kılmak için bulut tabanlı sistemlere geçiyorlar. Ancak bu dönüşümleri başlı başına bir amaç olarak görmemeleri gerekiyor. Bunun yerine, gerçek stratejik amaçları iç ve dış entegrasyonu, pazara çıkış hızını ve yalnızca bir bakım işlevi değil, stratejik bir itici güç olan BT’yi kolaylaştırmaktır. Bir kuruluş gerçekten teknoloji odaklı olduğunda, yenilik için hızlı bir şekilde yapılandırma gerçekleştirerek, etkili ölçeklendirmeyi kolaylaştırarak ve maliyetleri düşürerek teknoloji yatırımlarından değer elde eder. Bu özellikle yeni teknolojilere (özellikle GenAI) dayanan işlevlerin etkili olmasını sağlamak için önemlidir.

İKLİM RİSKİ SİGORTA İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Sigorta şirketlerinin, mülk ve insan sağlığına yönelik gittikçe artan akut ve şiddetli iklim risklerini yönetmede toplumun yardım etmesine acil bir ihtiyaç var. İklim riskleri sigortacılık sektörü için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Proaktif taşıyıcıların önümüzdeki yıl ve sonrasında kişisel ve ticari kapsam boşluklarını kapatmaya, net sıfıra ulaşmaya ve işlerini büyütmeye yardımcı olacak pratik çözümler tasarlamak ve bunlara katkıda bulunmak için kullanmalarını bekliyoruz. Neyse ki pratik seçenekler zaten mevcut. Örneğin:

TREND OLAN ANLAŞMALAR

Pek çok sigorta şirketi, bilinçli bir şekilde ana faaliyet alanlarına odaklanıyor ve şirket içi sigortalama ile şirket içi ve bağlı dağıtım ağlarını sürdürmenin maliyetini azaltıyor. Buna karşılık, güvenilir nakit akışı ve ölçek ekonomisi arayan yatırımcılar ve varlık yöneticileri, komisyonculukları, acenteleri ve yönetici genel acenteleri/sigortacıları satın almaya ve birleştirmeye devam ediyor.

Sonuçta daha az sayıda, daha büyük kuruluşlar, taşıyıcılara göre ürün ve fiyatlandırma avantajı elde ediyor. Özellikle bireysel hat taşıyıcılarının, temel ürün sigortalama ve satışını otomatikleştirme nihai hedefiyle, yapay zeka destekli doğrudan kanallar aracılığıyla pazarın alt ucunu daha da ortadan kaldırarak tek yönlü yanıt vermesini bekliyoruz.

Dahası, bazı anlaşma yapıcılar, yetersiz planlamanın ana faaliyet dışı işlerin elden çıkarılmasının potansiyel faydalarını tehlikeye atabileceğini düşünüyor. Hoş karşılanmayan gelişmeler, elden çıkarma öncesi birimin karşılayabildiği daha yüksek genel gider ve kurumsal gider oranlarını ve daha önce daha büyük olan paylaşılan hizmet gider tabanının gizleyebildiği stratejik önceliklerden sapmaları içerebilir. Bu tuzaklardan kaçınmak ve gerçek maliyetleri segment ve ürün grubuna göre tanımak için, merkezi paylaşılan hizmetleri ve dağıtım modellerini proaktif ve etkili bir şekilde ölçeklendirmek önemlidir.

Exit mobile version