SEDDK tarafından, sigortacılık destek hizmetleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, sigorta sektörüne destek hizmeti sunun asistans şirketlerinin çalışma usulleri yeniden belirlenirken, sektöre hasar araştırmacılarının hizmet sunmasının da önü açıldı.

SİGORTA GAZETESİ/ÖZEL HABER
Sigorta sektörüne hizmet sunun asistans hizmetlerinin şartları değişti, sigortacılık sistemine hasar araştırmacı hizmeti getirildi. SEDDK tarafından, sigortacılık destek hizmetleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelikle, sigorta sektörüne destek hizmeti sunun asistans şirketlerinin çalışma usulleri yeniden belirlendi. Ayrıca yönetmelikle, sigorta sözleşmesi kapsamında ileri sürülen tazminat talebine ilişkin olarak hasarın nedeni ve kapsamının, oluşan zararın niteliği ve miktarının tespiti ile sigorta suistimali bulunup bulunmadığının incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla hasar araştırmacılarının hizmet sunmasının da önü açıldı.
ASİSTANS SERMAYESİ 250 MİLYON TL
Yeni düzenleme ile asistans şirketlerinin merkezleri Türkiye’de olacak, anonim şirket olarak kurulacak, teknik ve idari açıdan yeterli donanıma sahip olacak, kurucuları mali güce ve itibara sahip olacak. Asistans şirketlerinin hisse devirleri SEDDK’nın iznine tabi olacak. Asistans şirketlerinin asgari özsermaye miktarı 250 milyon TL olacak. Bu tutar her senenin başında TÜİK tarafından açıklanan YÜFE oranında artırılacak. SEDDK, şirketler ile gerçekleştirilen işin hacmi ve niteliğine göre sermaye tutarını yarısına kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya yetkili olacak.
Halen faaliyet gösteren asistans şirketleri bu şartlara 31 Aralık 2028 tarihine kadar uyum sağlayacak. Sermayelerini ise 2026 sonuna kadar yüzde 25’inden, 2028 sonu itibariyle yüzde 50’sinden, 2030 sonu itibariyle de yüzde 100’ünden az olmayacak şekilde artıracak.
HASAR ARAŞTIRMACILARININ ŞARTLARI
Hasar araştırmacısı olarak şirketlere hizmet vermek isteyen gerçek kişiler, Türkiye’de yerleşik olacak, iflas etmemiş ve konkordato ilan etmemiş olacak, en az 2 yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olacak, sigortacılık sektöründe hasar iş ve işlemlerine ilişkin olarak en az 2 yıl çalışmış olacak, Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından verilen eğitimi başarıyla tamamlamış alacak.
Hasar araştırmacısı kanaatlerini somut bilgi ve belgeye dayandıracak. Gerekli inceleme ve araştırmayı yapmadığı veya kasten taraflı karar verdiği tespit edilen veya ilgili tarafları suçlayıcı tutum ve davranış içinde olan hasar araştırmacısının izni Kurum tarafından iptal edilecek.














