Sigorta Gazetesi

Sigortada dijitalleşmenin ekonomisi

Toplum için dijitalleşme, daha fazla insanın sigortaya erişmesini ve dolayısıyla koruma açıklarının kapatılmasını sağlayan bir güç. Sigortacılar içinse risk azaltma ve risk ölçümünden elde edilen kazanımlar demek. Sigortacıların dijitalleşmenin faydalarını görebilmesi için iş akışı süreçlerini yeniden tasarlaması ve en önemlisi veri mühendisliğine yatırım yapması gerekecek.

Son 20 yılda küresel ekonomiyi etkileyen üretkenlik paradoksu gibi, dijital teknolojinin sigorta sektörü üzerindeki tam dönüştürücü etkisi de henüz beklemede. Swiss Re’nin ‘Yeni Sigorta Dijitalleşme Endeksi’ bu durumu doğruluyor ve sigortacıların hiçbir ülkede dijital teknolojinin ekonomik potansiyelini tüketmediğini gösteriyor.

Endeks, sigorta sektörlerinin dijitalleştirilmesinde en fazla ilerlemeyi nispeten güçlü fiziksel altyapıya sahip ve daha fazla insanın internete erişebildiği gelişmiş pazarların kaydettiğini gösteriyor. Gelişmekte olan pazarlar en yüksek yakalama potansiyeline sahip ve son 10 yıldır bunu hızla başarıyorlar. Dikkat çekici bir şekilde, daha dijital olan ekonomilerin genellikle doğal felaketler gibi diğer risklere karşı daha dirençli olmasını sağlayacak şekilde bir korelasyon buluyor.

DAHA FAZLA İNSAN SİGORTAYA ERİŞİYOR

Swiss Re’nin ‘sigortada dijitalleşmenin ekonomisi’ yayınına göre, toplum için dijitalleşme, daha fazla insanın sigortaya erişmesini ve dolayısıyla koruma açıklarının kapatılmasını sağlayan bir güç. Sigortacılar için, sigortanın dijitalleştirilmesinden kaynaklanan daha iyi sigortalama, risk azaltma ve risk ölçümünden elde edilen kazanımlar, işlerinin kalitesini ve verimliliğini artırıyor. Swiss Re’nin makalesindeki çarpıcı başlıklar özetle şöyle:

Dijitalleşme kurumsal sektörü temelden yeniden şekillendirdi. Firmalar fiziksel mal üretmekten bilgi ve hizmet sağlamaya yöneldikçe bilançolarının bileşimi de değişti. Maddi olmayan varlıklar olarak adlandırılan varlıklar sigorta sektörü için temel bir büyüme fırsatını temsil ediyor. Borsada işlem gören şirketlerin gayri maddi varlıklarının küresel değeri son 20 yılda beş kat arttı ve bu değerin yüzde 80’e yakını sigortasız. Dijital ekosistemlerin devam eden genişlemesi, iş kesintisi ve siber risk havuzu fırsatları sunuyor. Örneğin, küresel siber sigorta pazarının son iki yılda yüzde 60 büyüdü tahmin ediliyor ve önümüzdeki beş yılda da yüzde 50’nin üzerinde bir artış öngörülüyor.

HASAR ORANLARINDA AZALMA SAĞLIYOR

Dijitalleşme aynı zamanda sigorta süreçlerini de daha verimli hale getiriyor. Örneğin, dijital veriler, farklı kaynaklardan elde edilen daha ayrıntılı verilere dayalı olarak daha bütünsel bir sigorta yazımı sağlar. Sigortacıların, sigortacılık süreçlerinde hedeflediği hasar oranlarında yüzde 3-8 puanlık bir azalma gibi önemli operasyonel verimlilikler sağlanıyor. Yeni Sigorta Dijitalleşme Endeksi Raporunda ayrıca dijital teknolojinin değer zincirinin diğer süreçlerinde yüzde 10-20 oranında tasarruf sağlayabileceği belirtiliyor.

Dijital dönüşüm sektörün gündeminde üst sıralarda yer almaya devam ediyor. Yatırımın ilk odak noktası dijital dağıtım kanallarıydı, ancak daha sonra dikkatler fiyatlandırma ve sigortalama süreçleri de dahil olmak üzere sigorta değer zincirinin diğer kısımlarına kaydı. Sigortacılar için dijital teknolojinin başarılı bir şekilde uygulanması veri kullanılabilirliğine, yorumlanabilirlik gerekliliklerine ve sistem karmaşıklığına bağlıdır. Bu amaçla sigortacıların iş akışı süreçlerini yeniden tasarlaması ve en önemlisi veri mühendisliğine yatırım yapması gerekecek.

Exit mobile version