Sigorta Gazetesi

Sigortanın GSYH içindeki payı belli oldu

Bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme rakamı açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü. 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1 arttı. Finans ve sigorta faaliyetlerinin GSYH içindeki payı ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 iken, ikinci çeyrekte yüzde 3,7’ye geriledi, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2,8’e geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Bu yılın Temmuz-Eylül döneminde GSYH 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini, zincirlenmiş hacim endeksi olarak, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı. Böylece Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 büyüdü.

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; inşaat yüzde 8,1, sanayi yüzde 5,7, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 5,1, hizmetler yüzde 4,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,7, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 2,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,7 ve tarım sektörü yüzde 0,3 artarken; mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 2,5 azaldı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre finans ve sigorta faaliyetlerinin GSYH’ya katkısı 2023’ün ilk çeyreğinde 184.9 milyar TL, ikinci çeyrekte 209.9 milyar TL ve üçüncü çeyrekte 2016.6 milyar TL oldu. Finans ve sigorta faaliyetlerinin GSYH içindeki payı ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 4 iken, ikinci çeyrekte yüzde 3,7’ye geriledi, üçüncü çeyrekte ise yüzde 2,8’e geriledi.

Finans ve sigorta faaliyetlerinin GSYH’ya katsını geçen sene ile mukayese edildiğinde 2023’ün ilk çeyreği ile geçen yılın ilk çeyreği mukayese edildiğinde yüzde 107,8 artarken, bu yılın ikinci çeyreği geçen yılın aynı çeyreği ile mukayese edildiğinde yüzde 64,1 arttı. Bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 51,7 artış gösterdi.

Exit mobile version