Sigorta Gazetesi

Sıkıntıya giren şirketleri Güvence Hesabı rehabilite edecek

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), düzenlediği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde açıklamalar yaptı. Eroğlu, sigortacılık kanunu çalışmaları kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları çalışmaları anlattı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigortacılık kanunu çalışmaları kapsamında hayata geçirmeyi planladıkları, ilişkili kurumlada reform sürecini başlatacaklarını belirterek, “Bu çerçevede Güvence Hesabı’nın fonksiyonlarını artırarak sıkıntıya giren şirketlerin rehabilitasyonu için etkin bir konuma getirmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede Kurumumuzun elindeki araçları daha da güçlendirmiş olacağız” dedi.

Eroğlu, Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), düzenlediği 2. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nde açıklamalar yaptı. Eroğlu, sigortalıların hak ve menfaatlerini koruyan, sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla faaliyet gösteren Tahkim sisteminde de maliyet azaltıcı tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceklerini açıkladı.

PİLOT UYGULAMA İSTANBUL’DA BAŞLIYOR

Kronik sorunlara yapısal çözümler getirdiklerini, bu çözümlerin en başında da geçen sene kasım ayında kamuoyu ile paylaştıkları trafik sigortasında yol haritasında yer alaldığını vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:

“Zorunlu trafik sigortasında paradigma değişikliğine gittiğimiz yeni yol haritasında dinamik basamak sistemini hayata geçirerek, basamaklar arası denge oluşturduk. İhtiyaç doğrultusunda hayata geçirdiğimiz sürücülerin en hızlı şekilde poliçeye ulaşması ve acentelerimizin zaman kaybetmeden üretim sağlaması için geliştirdiğimiz trafik teklif platformu çalışmasını tamamladık. En kısa sürede genelgemizi yayımlayıp detaylarını netleştireceğimiz platformu ilk etapta İstanbul ve 4. basamakta pilot olarak başlatacağız. Böylece yollarda teminatsız sürücü kalmayacağı gibi, riskli sürücülerin oluşturduğu zarar tüm sektöre dağıtılmış olacak. Temennimiz platforma ihtiyaç kalmadan arz ve talepte dengenin oluşmasıdır. Eşdeğer parça kullanımı ve kişi temelli poliçe gibi başlıkların düzenlemesi de tamamlanmış durumda. SEDDK olarak bu başlıkları devreye alıp, önümüzdeki sene serbest tarifeye geçiş için uygun ortamı sağlamış olacağız.”

DEPREMDEN ÇOK DERSLER ÇIKARDIK

Mehmet Akif Eroğlu, bu yıl Sigorta Haftası’nın ‘Deprem ve Doğal Afetlere Hazırlıkta Sigorta Sektörünün Önemi’ temasıyla ele alacaklarına dikkat çekerek, Kahramanmaraş ve Gaziantep depremlerinden sektör olarak çok ders çıkardıklarını ve öğrendiklerini hızlı bir şekilde politika metinlerine dönüştürdüklerini kaydetti.

Sektörü, 10 Eylül itibarıyla 33 milyar TL hasar ödediğine, 37 milyar TL muallak hasar karşılığı ayrıldığına değinen Eroğlu, “Yeni gelecek ihbarlar ile birlikte sigorta sektörüne ilişkin toplam yükün DASK hariç 75 milyar TL olacağını öngörmekteyiz. DASK tarafından ise aynı tarih itibarıyla zorunlu deprem sigortası kapsamında 33.5 milyar TL ödeme yapılmıştır. Reasürans şirketleri hariç 2.5 ila 3 milyar TL maliyetin şirketler üzerinde kalmasını beklemekteyiz” dedi.

MARMARA DEPREMİ İÇİN FON BİRİKTİRMELİYİZ

Akif Eroğlu, zorunlu deprem sigortasında ihtiyari konut sigortasını da kapsayacak reform niteliğinde değişikliklere gideceklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Poliçelerde enflasyon klozu getirerek, sigortalılarımızı deprem riskine karşı koruduğumuz gibi enflasyona karşı da korumuş olacağız. Akabinde hız kesmeden sektörümüz ile olası Marmara depremine ne kadar hazırlıklıyız bunun değerlendirmesini yaptık. Bir yandan şirketlerimizin finansal dayanıklılıklarını sağlayabilmek için onlardan stres testleri ve senaryo değerlendirmeleri yapmalarını istedik. Diğer yandan da operasyonel anlamdaki sürekliliği sağlamak adına yapılan çalışmaları gözden geçirdik. İhtiyari kısımda, ticari ve sınai rizikolar tarafında revizyona ihtiyaç olduğunu gördük. Önce yangın tarafında limitleri artırarak işe başladık. Bu çalışmanın bir sonraki kısmında tarifeyi artıracağız. Marmara depreminin olası maliyeti 90 ila 120 milyar dolar aralığında tahmin ediliyor. Dolayısıyla Marmara depremine hazır olmak adına hızlıca fon biriktirmemiz gerekiyor.”

Exit mobile version