Sigorta Gazetesi

Tarımda destek artacak primde indirime gidilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, köy bazlı kuraklık verim sigortası branşında eşik verim değerini yüzde 70’den yüzde 80’e, devlet prim desteğini ise yüzde 60’dan yüzde 70’e çıkaracaklarını belirterek, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında yüzde 16, buğday ürünü dolu paketinde ise yüzde 5 prim indirimi yapacaklarını açıkladı.

Tarım sigortasında 2022’de prim indirimine gidilecek, 2023’ten itibaren de gelir koruma sigortası tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada tarım sigortalarına da değindi.

Bekir Pakdemirli, 2021 yılının küresel ısınma ve iklim değişikliğinin en çok hissedildiği yıl olduğunu belirterek, bu süreçten en fazla etkilenen alanların başında tarım, orman ve su geldiğini söyledi.

GELİR KORUMA SİGORTASI

Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli Raporu’na göre, sıcaklık ve yağış değişikliklerinin, gıda üretiminde fiyat artışlarına neden olduğunu vurgulayana Pakdemirli, araştırmaların, 2050 yılındaki nüfusu beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya, bu gıda üretimi için de yüzde 15 daha fazla suya ihtiyaç olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti. Pakdemirli, bu yıl kuraklıktan etkilenen çiftçiler için birçok tedbir aldıklarına değinerek, “Üreticileri korumak, tüketicileri kollamak için mevcut uygulamaları daha da etkinleştirerek yeni uygulamalar geliştirdik. Bu uygulamaları tarımsal destekler, sübvansiyonlu tarım kredileri, müdahale alımları, gelir koruma sigortası ve sözleşmeli üretim başlıları altında topladık” dedi.

2023’TE TÜRKİYE’DE YAYGINLAŞACAK

Pakdemirli, gelir koruma sigortası ile üreticinin ürününün teminat altına alacağına dikkat çekerek, “Bu yıl Konya’nın Cihanbeyli, Kadınhanı ve Karatay ilçelerinde buğday ürününde uygulayacağımız gelir koruma sigortasını 2023 yılından itibaren tüm Türkiye’de yaygınlaştıracağız” dedi.

KÖY BAZLI KURAKLIK VERİM SİGORTASI

Bekir Pakdemirli, köy bazlı kuraklık verim sigortası branşında eşik verim değerini yüzde 70’den yüzde 80’e, devlet prim desteğini ise yüzde 60’dan yüzde 70’e çıkaracaklarını, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortaları branşlarında yüzde 16, buğday ürünü dolu paketinde ise yüzde 5 prim indirimi yapacaklarını açıkladı.

Exit mobile version