Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Yıldız, Bakanlığın TARSİM’e bakışı, son dönemde tarımda yapılan düzenlemelerin tarım sigortalarına etkisi hakkında açıklamalar yaptı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü ve TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Yıldız, sürdürülebilir tarım için TARSİM’in önemine dikkat çekerek, “Bizim için TARSİM olmazsa olmaz unsurlardan. Sigortayı sürdürmek Bakanlığımızın en önemli görevlerinden. TARSİM’de hedeflerimiz belli, beklentilerimiz yüksek” dedi.
Osman Yıldız, iklim değişikliğinin tarımsal faaliyeti ciddi boyutu etkileyip, üretimi kısıtladığını belirterek, “Tarım ve Orman Bakanlığı olarak bu risklerin minimize edilmesi için neler yapılabilir, hangi yöntemler uygulamamız; bunun süreçleriyle ilgili bütün çalışmaları yapıyoruz. Sigorta kapsamında bütün ürünlerimizi, hayvanlarımızı sigortalayarak, en azından üreticimizin gelir kaybını minimize edecek şekilde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve 17 yıldır başarılı bir şekilde bu süreci yürütüyoruz. Böylece sürdürülebilir bir tarımı ortaya koymuş oluyoruz. O açıdan sigortayı sürdürmek Bakanlığımızın en önemli görevlerinden. Bizim için TARSİM olmazsa olmaz unsurlardan. Bu açıdan Bakanlık olarak biz üzerimize düşen görevi yerine getirmeye çalıştığımız gibi, yeni metotları uygulamaya sunuyor ve bu şekilde yol haritalarımızı belirliyoruz. TARSİM’de hedeflerimiz belli, beklentilerimiz yüksek” dedi.
ÇKS’DEKİ DEĞİŞİKLİK TARSİM İÇİN ÖNEMLİ
Osman Yıldız, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) yapılan yeni düzenlemenin tarım sigortalarına etkisini de değerlendirdi. Çiftçi kayıt sistemine kayıt olmanın her yılın eylül ayında başladığını, yılsonu itibariyle de kayıtların sona erdiğini ifade eden Yıldız, bu yıl da eylül ayında kayıtların başladığını ve 2 Ocak tarihinde son bulacağını açıkladı. Bu süreçte, ÇKS’ye çeşitli nedenlerle kayıt olamayan, bundan dolayı da gerek tarımsal desteklerden gerek TARSİM’den faydalanmayan çiftçiler olduğunu kaydeden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu çiftçilerimizin de bu sisteme girebilmesi için ÇKS yönetmeliğinde değişiklik yaptık. Artık mülkiyet problemi, mirastan kaynaklı sorunları olan üreticilerimiz de ÇKS’ye dahil olacaklar. Tabi bu durum önemli bir arazi varlığımızın sisteme dahil edilmesi için de önemli. Aynı zamanda tarım sigortası açısından da önemli. Yönetmelik değişikliği ile kaydın dışında kalan, arazisini kaydedemeyen üreticilerimiz de artık bu sigorta sisteminden faydalanacak ve ÇKS kaydını yaptıktan sonra sigorta yaptırma imkanı elde edecek.”
SÖZLEŞMELİ TARIMDA SİGORTA ZORUNLU
Osman Yıldız, yapılan bir başka düzenlemenin de sözleşmeli tarım olduğuna, burada da sigorta zorunluluğu getirdiklerine dikkat çekerek, “Zorunluluktan ziyade, her iki tarafın da riskini minimize etmek açısından yapılmış bir unsur. Hem üreticinin ürünlerini korumak hem de alıcı olan kesiminin ham maddeyi temin etmesindeki sıkıntıyı minimize etmek açısından sigortaya getirmiş olduk ki, devlet destekli primlerimiz var. Sözleşme yapan çiftçilerimiz, üreticilerimiz ekstra yüzde 5 TARSİM’den sigorta indirimi kazanacaklar. Bu da bir avantaj. Biz oranları da arttırarak sözleşmeli üretime geçişin hızlanmasını ve kontrollü bir üretim yapılmasını sağlamış oluyoruz” dedi.
Sözleşmeli üretimin en önemli unsurunun tarımsal üretim planlamasının enstrümanı olarak kullanılması olduğuna değinen Yıldız, “Böylece hem kayıtlılığı arttırmış oluyoruz, sisteme girdikleri için hem de üretici ile alıcı arasındaki sözleşme metinlerinin takibini sağlamış oluyoruz. Ayrıca sigortalamış oluyoruz ki, TARSİM açısından çok önemli. Hem ürün hem de üretim varlıklarının sigorta kapsamına alınması süreci sağlıklı bir şekilde götürüyor ve hukuki olarak da rahatlatıcı bir pozisyon meydana getirmiş oluyor” şeklinde konuştu.