Sigorta Gazetesi

Tayvan depreminde Konut Deprem Sigortası devrede

Tayvan’da Hualien kentinde meydana gelene 7,4 büyüklüğündeki depremin ilk tahminlere göre sigorta endüstrisi üzerindeki etkisinin ağır olacağı belirtiliyor. Tayvan’da, 1999 depremi sonrasında, Türkiye’deki gibi, deprem sigortası sistemi hayata geçirildi ve sigorta havuzu olarak Tayvan Konut Deprem Sigortası Fonu’nu (TREIF) kuruldu.

Tayvan’da Hualien kentinde meydana gelene 7,4 büyüklüğündeki depremin ilk tahminlere göre sigorta endüstrisi üzerindeki etkisinin ağır olacağı belirtiliyor. Uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre, deprem, son 25 yılda ülkeyi vuran en güçlü sarsıntılara neden oldu ve bölgedeki sigortalılık oranının yüksek olduğu hesaba katıldığında ülkedeki sigorta şirketleri için maliyetinin yüksek olması bekleniyor ve reasürans desteğine de ihtiyaç duyulabileceği ifade ediliyor.

Tayvan’da, 1999 yılında, 7,6 büyüklüğünde deprem olmuş ve 2 bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 50 binden fazla bina zarar görmüş, 800 milyon dolarlık sigortalı kayıp meydana gelmişti. 3 Nisan’daki depremin, 1999 depreminden bu yana ülkeyi vuran en güçlü deprem olduğu da belirtiliyor.

DASK BENZERİ YAPI TAYVAN’DA DA VAR

Tayvan’da, 1999 depremi sonrasında, Türkiye’deki gibi, deprem sigortası sistemi hayata geçirildi ve sigorta havuzu olarak Tayvan Konut Deprem Sigortası Fonu’nu (TREIF) kuruldu. Fon, kurulduğunda 50 milyar Yeni Tayvan Doları (NT$) kapasite ile kuruldu ve  yurtiçi, yurt dışı reasürans piyasaları ve sermaye piyasaları ve hükümet dahil olmak üzere dört sorumluluk kademesi ile başladı.

1 Nisan 2024 tarihinden itibaren de Fonun risk yükümlülüğü 120 milyar NT$’a çıkarıldı. Tayvan Konut Deprem Sigortası, deprem sonrasında ortaya çıkan sonuçlardan kaynaklanan toplam kayıp için teminat sağlıyor.

Poliçeler, depremin neden olduğu yangın, patlama, toprak kayması, arazi çökmesi, arazi hareketi, veya tsunami, deniz dalgalanması ve su baskını nedeniyle oluşan fiili toplam zararı veya yapıcı toplam zararı teminat altına alıyor. Sigortalı ikametgahın toplam hasar şartlarını karşılayıp karşılamadığı değerlendirildikten sonra, sigortacı masrafını poliçe sahibine ödüyor.

Exit mobile version