Sigorta Gazetesi

Trafik sigortasında ezber bozan yol haritası

SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigorta sektörünün temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleştirdiği toplantıda, trafik sigortasında yeni yol haritasını açıkladı. Eroğlu, trafik sigortasının taşınamaz hale geldiğini, 15,5 yılda 17,5 milyar TL zarar edildiğini belirterek, bu zararı yatırımcının yani sermayedarın ödediğini ve trafik sigortasındaki zararın bilanço karını süpürdüğünü söyledi. Eroğlu, “Elimizde sihirli değnek yok. 5-6 yılda gelinen süreç ortada. Yapısal çözümler gerekiyor. Yönetmelik değişikliği, kanun ve kültür değişikliği gerekiyor. Açıkladığımız yol haritası ezber bozacak bir yol haritası olacak” dedi.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, sigorta sektörünün temsilcilerinin de katılımı ile gerçekleştirdiği toplantıda, trafik sigortasında yeni yol haritasını açıkladı.

Toplantıda konuşan Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasının taşınamaz hale geldiğini, 15,5 yılda 17,5 milyar TL zarar edildiğini belirterek, bu zararı yatırımcının yani sermayedarın ödediğini ve trafik sigortasındaki zararın bilanço karını süpürdüğünü söyledi. 25 milyona uygun fiyatlarla poliçe verilmesi gerektiğini ve trafik sigortasını sürdürülebilir hale getirmek istediklerini ifade eden Eroğlu, “Elimizde sihirli değnek yok. 5-6 yılda gelinen süreç ortada. Yapısal çözümler gerekiyor. Yönetmelik değişikliği, kanun ve kültür değişikliği gerekiyor. Açıkladığımız yol haritası ezber bozacak bir yol haritası olacak” dedi.

KÜÇÜK ŞİRKETLER ALTI AYDA PATLAR

“Trafik sigortasında bir yol ayrımındayız” diyen Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasını havuz sistemi haline getirilebileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Havuz yaparız, tek komisyon deriz. Bugün sektör 4’üncü basamaktan kaçınıyor. 5-6-7’inci basamakta sorunlar görünüyor. Kurum olarak ceza vermeyi doğru bulmuyoruz. Hepsini havuz yapalım, tek fiyat, tek tarife olsun sorun biter. Ama aslında sorun bitmiyor. Bu yıl trafik sigortasında 20 milyar TL zarar bekleniyor. Bunun yüzde 30’u bedeni, yüzde 20’si değer kaybı kalan da maddi hasarlar. Havuz sistemini uygularsak, küçük şirketler 6 ayda patlar. Kimileri trafik sigortası ruhsatını iptal ettirmek ister. Biz de kaskonu da iade et deriz. Bunlar olmaz.”

BASAMAK SİSTEMİNE YENİLERİNİ EKLİYORUZ

Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasında zararı önlemenin 3 yoluna dikkat çekerek, bunların; mali yönetim, sürücü davranışlarının yönetimi ve tarife yönetimi olduğunun kaydetti. Kısa vadede mevcut 7 adımlı basamak sisteminden dinamik basamak yönetimi sistemine geçileceğini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok radikal bir uygulamaya adım atıyoruz. Mevcut basamak sistemi yeterli değil. Çok riskli sürücüler ve çok iyi sürücüler adı altında yeni basamaklar ekliyoruz. 7. basamakta bulunan ve 5 yıl kaza yapmayanları ödüllendirmek adına çok iyi sürücü diyerek 8’inci basamak yapısını alıyoruz. Aynı şekilde çok riskli basamak olarak adlandırdığımız ve kamuoyunda ‘trafik canavarı’ olarak bilinen sürücüler içinde 0’ıncı basamağı oluşturduk. Poliçe yenilemede 8’inci basamaktaki sürücüler için yüzde 50 oranında prim indirimi, 0’ıncı basamaktaki sürücülerin primlerine ise yüzde 200 sürprim uygulanacak. Bu şekilde iyi sürücünün daha düşük, riskli sürücünün daha yüksek primle sigortalandığı dinamik bir yapı tesis etmiş oluyoruz. Bu uygulama çok riskli sürücüleri sistemde ayrıştırarak ciddi bir farkındalık oluşturacaktır. Çok riskli grubuna toplam hasar dosya adedinin yüzde 0.67’lik kısmı ile yaklaşık 10 bin sürücü giriyor. İlgili kurumlara; bu kişilere psiko-teknik değerlendirme, zorunlu eğitime tabi tutulma ve sürücü belgesine geçici süre ile el konulması gibi uygulamaların yapılmasını önereceğiz.”

TİCARİLER İÇİN KİŞİ TEMMELİ POLİÇE

Eroğlu, trafik sigortasında atacakları diğer adımlara da değinerek, ticari araçlar için kişi temelli poliçe uygulamasına geçileceğini de açıklayarak, yapılacakları şöyle anlattı: “İsteğe bağlı olarak sürücü bilgileri poliçeye dahil edilecek. İyi sürücüler daha iyi fiyata kavuşabilecek. Hasar adetleri azalacak. Riskli sürücüler rehabilite edilecek. 2025 yılından itibaren ticari araç sahiplerine hasarsız filo yönetimi ve trafik sigortası sicil belgesi verilecek. Kusur, işletende kalacak. Eksik kalan prim, yenilemede yüklenerek alınacak. Riskli sigortalar havuzunda tamamlama şartı ticariler için kalacak ve en fazla yüzde 5 indirim verilecek.”

EN ÖNEMLİ HEDEF PENETRASYONU ARTIRMAK

Mehmet Akif Eroğlu, orta vadede en önemli hedefin penetrasyonun artırılması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“26.1 milyon aracın olduğu ülkemizde, 5.1 milyon aracın sigortası yok ve mevcutta sigortalılık oranı yüzde 80 seviyesinde. Traktör ve motosiklet hariç sigortalılık oranı ise yüzde 92. Toplam içinde hedef yüzde 95 sigortalılığa ulaşmak. Böylelikle toplam prim üretimine ilave 6.9 milyar TL tutarında bir artış olmasını hedefliyoruz. Bu yolda denetim ve kontrol mekanizmaları olan Emniyet Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirlikleri; motosiklet filo sahipleriyle etkin iletişim ve bilgilendirmeler yapılacak.”

Orta vadeli hedef içinde tahkimin önemli bir yer edindiğinin altını çizen Eroğlu, tahkimde ödeme ve dosya sürelerinin kısaltılması, adil ve yeknesak kararlar alınması, teknolojik çalışmalar, tahkim mevzuatının güçlendirilmesi ve alternatif yargı yolu olması sebebiyle yargının yükünün azaltılmasının hedeflendiği söyledi. Eroğlu tahkimdeki bu düzenlemelerin ödenen hasarlarda yüzde 7.5 oranında bir azalmaya etken olmasının hedeflendiğini de ifade etti.

DOĞRUDAN TAZMİN SİSTEMİNE GEÇECEĞİZ

Eroğlu ayrıca orta vadeli hedefler için de doğrudan tazmin sistemine geçmenin hedeflendiğine de dikkat çekerek, “Doğrudan tazmin sistemiyle; trafik sigortası fiyat odaklı bir ürün olmaktan çıkarılıp müşteri memnuniyeti odaklı bir ürün haline gelecek. Sigortalılara opsiyonel olarak, hasar halinde; servis seçiminin sigortalıya bırakılması, orijinal parçalar ile onarım, orijinale eşdeğerliği yetkili kurumlarca belgelendirilmiş yedek parçalarla onarıma ilişkin ürünler sunulacak. Her şirketin kendi sigortalısına hizmet sunmasına bağlı olarak, hasar maliyet kontrolü sağlanarak 26 milyon araç sahibinin sigorta primlerinde düşüş sağlanacak” şeklinde konuştu.

YOL HARİTASINDAN BAŞKA NELER VAR?

Mehmet Akif Eroğlu, trafik sigortasındaki yol haritasının diğer unsurlarını da şöyle sıraladı:

Exit mobile version