Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde yeni uygulamaya giren hasar maliyet endeksi ve trafik sigortasındaki sorunlar hakkında açıklamalar yaptı. Kırmızı, serbest tarifenin de çözüm olmayacağını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Doğa Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Kırmızı, trafik sigortasında serbest tarifenin çözüm olmayacağını açıkladı. Kırmızı, trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde yeni uygulamaya giren hasar maliyet endeksi ve trafik sigortasındaki sorunlar hakkında açıklamalar yaptı.
Trafik sigortası fiyatından ne kadar artışa gidilirse gidilsin zarardan çıkılamadığını, şimdiye kadar trafik sigortasından kar eden bir şirket olmadığını belirten Kırmızı, “Maliyetler gittikçe artıyor. Şu anda enflasyonun yüksek olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Bu yüksek dönemde Mayıs ayı için trafik sigortasında öngörülen yüzde 3 artış biraz düşük kalabilir. Benim bireysel görüşüm yüzde 3’ün yetmeyeceği, yani zararı kapatmaya yetmeyeceği yönünde” dedi.
SÜREKLİ ZARAR SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL
Nihat Kırmızı, öncelikle yapılması gerekenin trafik branşında zararın kapatılması olduğuna değinerek, “Fiyatların yüksek olması kamu olarak pek hoş karşılanmayabiliyor. Bu yüzden bazen zarar göze alınabilir diye düşünebiliriz ama bunun sürdürülebilir bir şey olması lazım. Her zaman zarar, çok sürdürülebilir bir şey olmuyor. Bu sefer de sürekli trafik sigortası konuşuluyor” şeklinde konuştu.
Trafik sigortasında maliyetlerin çok arttığını, bununla birlikte teminat limitlerinin de yükseldiğini ifade eden Kırmızı, şu açıklamaları yaptı: “Eskiden bedeni bir hasar oluyordu, limitin yüzde 20-30’unu karşılıyordu, şimdi neredeyse tamamı limitten ödeniyor. Eskiden şirketler bin hasarın 10’unu limitten öderken, bugün bin hasarın 600’ünde limitin tamamı ödeniyor. Bu da çok büyük bir maliyet. Böyle baktığımızda bu sefer primler az kalıyor, primler yetmemeye başlıyor, yetmediği durumda bir zarar oluşuyor.”
SERBEST TARİFEDE ZARARINA SATIŞ OLUYOR
Nihat Kırmızı, trafik sigortasında serbest tarifeye geçilmesinin de çözüm olmayacağına dikkat çekerek, bu konuda şunları söyledi:
“Tabi ki, benim isteğim, her üründe serbest tarife olması. Fakat trafik branşında serbest tarifeye geçilmesi de çözüm olmayabilir. Çünkü orada rekabet oluşuyor. Daha önce serbest tarife varken de yine fiyatlar yetmiyordu. O dönemde fiyatlar bir şirkette yüksekken, birisi çok düşük fiyat verebiliyordu. Bu da hem haksız rekabet, hem sigortalı nezdinde bir güvensizlik oluşturuyordu, hem de şirketlerde sermaye sorunları çıkarmaya başlıyordu. Belki de tavan konulacaksa rekabete tavan konulmalı. Fiyatlar yetseydi aslında bu tavan fiyat makuldü, çünkü tavan fiyat geldikten sonra tüm şirketler neredeyse tavana yakın satmaya başladı. Ama tavan fiyat olmasaydı belki de bazı şirketler çok daha ucuza satabilirdi. Serbest tarife bu işi çözer diyemiyorum, o yüzden. Olması gereken serbest tarife ve rekabetin olduğu bir ortamda bu fiyatların da yeterli hale gelmesi. Çünkü zararına satış diye bir şey olmaması lazım, ama maalesef serbest tarife olunca zararına satış da oluyor. Başka şirketler hedeflerine ulaşmak için veya başka nedenlerden ötürü fiyat düşüyor. Bu sefer sektör zararlı hale geliyor veya şirket zarar ediyor.”