AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, trafik sigortalarında maliyet azaltıcı unsurların biran önce uygulanmaya konması gerektiğini belirterek, “Koyamazsak, 2025 ikinci yarıdan itibaren ve 2026 bayağı dertli bir noktaya gelebilir” dedi.
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, trafik sigortalarında maliyet azaltıcı unsurların biran önce uygulanmaya konması gerektiğini belirterek, “Koyamazsak, 2025 ikinci yarıdan itibaren ve 2026 bayağı dertli bir noktaya gelebilir. Maliyet azaltıcı unsurlara daha çok odaklanacağımız bir evreye girdik. Eğer bunu 2025’in ikinci yarısından itibaren ön plana çıkarmazsak 2025 ve 2026’yı gelirler ve karlılık anlamında ablukaya alırız” dedi.
Yavuz Ölken, PBR ve Strateji, Satın Alma ve İdari İşler Direktörü Özgü Aytış ve AXA Türkiye Risk Yönetimi Direktörü Emre Taner, ‘AXA Türkiye ile Farklı Bakış’ Youtube yayınında bir araya gelerek; AXA Global ve AXA Türkiye’nin mali rasyolarını açıklarken, sigorta sektörünün 2025 ve 2026 yılını değerlendirdiler.
Yavuz Ölken, AXA Global’in, 50 ülke, 154 bin çalışan ve 100 milyona yakın müşterisi olduğunu ve AXA Türkiye’nin de bu kümenin bir parçası olduğunu belirterek, “50’den biriyiz. 150 binin 200’üyüz ve 100 milyon müşterinin de 3 milyonuyuz. Yani müşteri sayısında da önemli bir bizim özgül ağırlığımız var” dedi.
ÖLKEN: AXA, YATIRIM İŞTAHI OLAN KURUM
Grubun 2024 yılı rakamlarından da bahseden Ölken, bütün ülkeler toplamında 110 milyar Euroluk prim üretimi sağladığını, bunun Euro bazında yüzde 8’lik bir artış anlamına geldiğini ifade eden Ölken, “Yüzde 8, bizim ülkemizdeki yaşadığımız enflasyon düzleminde birazcık küçük gibi gözükse de Avrupa için çok müthiş bir oran. İkincisi sermaye yeterlilik oranında grup yüzde 216 ile yılı tamamladı. Bu seviyede bir sermaye yeterlilik oranı ile sistemi yöneten AXA, yatırım iştahı olan bir kurumdur. Bunu zaten Türkiye’de 2023 ve 2024’te hem sermaye artışı hem satın alma ile gördük. Bu Türkiye’ye olan güveni de gösteriyor. Grubun da finansal gücünün yatırıma döndüğünü görüyoruz” şeklinde konuştu.
Ölken, globalde AXA Türkiye’nin payına da değinerek, şunları söyledi: “Bizim 2024 sonu itibariyle globaldeki payımız yüzde 1,5’e yakın. Yılı 1.6 milyar Euro ile kapattık. Kar tarafına bakarsak grup 8 milyar seviyesinde bir kar üretti, biz yüzde birin gene biraz üstündeyiz. Yani hep yüzde bir ile bir buçuk arasındayız. Bizim en güçlü olduğumuz yer müşteri sayısı. Çünkü 100 milyon müşteri dediğimizde Türkiye’de üç milyon var.”
KAR ETMEK KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL
Ölken, 2023’ün zor bir yıl olduğuna, 2024’ün sektörün yaralarını sardığı, nefes alıp geleceğe yatırım yaptığı bir yıl olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kar etmek kötü bir şey değil. Kar etmek büyümeyi getirir, risk iştahınızı getirir. Sermayenizi arttırırsınız, sermaye yeterliliğiniz gelişir, dijital teknolojiye yatırım yaparsınız. Dolayısıyla 2024 bu anlamda olumlu bir yılı işaret ediyor ve sektör 2024’ü iyi kullandı. Bana göre trafik ile ilgili baktığımızda rezervlerini de güçlendiren bir yapının içine girdi. Sürdürülemez bir pozisyonu 2024’te bir hayli topladık. Ama 2025 için işaret etmemiz gereken konu şu: Trafik sigortalarında maliyet azaltıcı unsurları biz uygulamaya koyamazsak, 2025 ikinci yarıdan itibaren ve 2026 bayağı dertli bir noktaya gelebilir. Burada sürdürülebilir ve sigortalıların artık kolaylıkla ödeyebileceği primleri sunabilmek için maliyet azaltıcı unsurlara daha çok odaklanacağımız bir evreye girdik. Eğer bunu 2025’in ikinci yarısından itibaren ön plana çıkarmazsak 2025 ve 2026’yı gelirler ve karlılık anlamında ablukaya alırız. O yüzden bu konuda titizlikle çalışmamız gerekiyor. Çünkü primle halledilebilecek bir durum değil. Arttırarak gidebileceğimiz bir yol değil. Artık maliyeti kontrol altında tutabileceğimiz bir evreye girmemiz lazım.”
2026’DA 2.1 MİLYAR EURO ÜRETİM HEDEFİ
PBR ve Strateji, Satın Alma ve İdari İşler Direktörü Özgü Aytış, 2024 yılını 5.7 milyar TL sermaye, yüzde 150 sermaye yeterliliği ve hayat dışında 61.1 milyar seviyesinde üretim ile yılı da 4.6 milyar liralık karla kapattıklarını söyledi. 2024 yılında hayat emeklilikte 111 milyonluk bir üretim kaydettiklerini ve fon büyüklüğünün 12.2 milyar TL seviyesine çıktığını ifade eden Aytış, “Burada önemli bir büyüme kaydedildi. Bu yılın ilk çeyreğinde de 127 milyonluk bir üretim kaydettik. Dolayısıyla şimdiden iki bin yirmi dört seviyesinin üzerindeyiz aslında” dedi.
2025’in ilk çeyreğinde geçen seneye göre yüzde 45 büyüme kaydettiklerini de vurgulayan Aytış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kar olarak güçlü bir kar seviyesindeyiz, 3 milyar TL ilk çeyrekte kar kaydettik. Geçen sene bu dönem 1.2 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Kaskoda poliçe adetlerinde 190 bin seviyesindeyiz. Keza yine yürürlükteki olan poliçelerde 700 bin seviyelerine ulaştık. Konut branşında yine adet olarak yüzde 11 büyüme kaydettik. Amacımız sigortalı adedimizi arttırmak ve yine gayri safi milli hasıla içerisinde aslında sigortacılık sektörünün payını arttırmak. İşyeri pakette yüzde 9, inşaat montaj sigortaları adet olarak yüzde 60’ların üstünde büyüyor. En iyi performans inşaat ve montajda gerçekleştirdik.”
Özgü Aytış, 2026 yılında 2.1 milyar Euro üretim hedefleri olduğunu da vurgulayarak, “Bu ne demek? AXA’da yüzde 2’yi geçiyoruz. Yine gruba katkı olarak 100 milyon Euro bir hedefimiz var” dedi.
YATIRIM GELİRLERİ İKİNCİL GELİR KALEMİ
AXA Türkiye Risk Yönetimi Direktörü Emre Taner, her endüstride olduğu gibi sigortacılığın kendisinden para kazanılması gerektiğini belirterek, “Yatırım geliri bunun ancak ikincil bir gelir kalemi olabilir. Uzun vadede sadece yatırım geliri üzerine kurulmuş bir sigorta ekosistemi zorlanacaktır. Dolayısıyla teknik karlarımızı, teknik marjlarımızı düzeltmemiz gereken zamanlara enflasyonun normalize olmasıyla gideceğiz diye düşünüyorum” dedi. Taner sözlerini şöyle sürdürdü:
“2025 ve 2026 ve sonrası makroekonomik koşulların normalize olmasıyla birazcık daha teknik tarafa odaklanmamız gereken yıllar olacaksa, hasar maliyetleri ve hasar frekansı ile ilgili yapılan modellemeler üst yönetime yön gösterme açısından çok kritik olacak. O yıllara giriyoruz aslında.”