Türkiye Sigorta Birliği, Kahramanmaraş Depremi Raporu yayımladı. Raporda, depremin etkileri, deprem sonrası atılan adımlar ve sigorta sektörünün yaptıkları detaylı anlatılırken, uluslararası reasürans pazarına da mesaj verildi. Raporda, “Türk sigorta sektörü, Kahramanmaraş depremi sonrasında atılan adımların yaratacağı iyileştirmelerle uluslararası reasürans piyasasıyla uzun süredir devam eden işbirliğini sürdürme arzusundadır” denildi.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Kahramanmaraş Depremi Raporu yayımladı. Raporda, depremin etkilerine yer verilirken, deprem sonrası hem kamunun hem de sigorta sektörünün yaptıkları sıralandı. Raporla birlikte uluslararası reasürans piyasasına da mesaj verildi.
Raporda, depremin etkilediği bölgede yangın sigortaları kapsamında sağlanan toplam teminatın 1.2 trilyon TL (76.1 milyar dolar), yangın sigortası kapsamında bölgedeki toplam hasarın 53.1 milyar TL (2.2 milyar dolar) olduğu belirtilirken, bölgedeki zorunlu deprem sigortası sayısının 1.2 milyon adet ve tazminat ödenen konut sayısının da 577 bin 828 adet olduğu vurgulandı.
DEPREM SONRASI YAPILANLAR
Raporda, deprem sonrası yapılan çalışmalara da dikkat çekilerek, deprem sigortasının SEDDK tarafından onaylanan tarifeye tabi olduğu vurgulandı ve şu görüşlere yer verildi:
“Uluslararası reasürörlerin hassasiyetini artıran Kahramanmaraş depreminin ardından maliyetlerin karşılanması ve gelecekte yaşanabilecek felaketlere yönelik kaynak birikiminin sağlanması amacıyla tarifenin uygulanması için belirlenen tutar 400 milyon TL’den 2 milyar TL’ye çıkarıldı. Tarife fiyatlarında risk grubuna göre yüzde 25’lik artışa ilişkin sektörün görüşü SEDDK ile paylaşıldı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde poliçe düzenleme aşamasında eksik sigortadan kaynaklanan mağduriyetler ve hasar süreçlerinde sorunlar dile getirildi. Sorunların metrekare verilerinin hatalı beyan edilmesinden ve enflasyon nedeniyle yeniden inşa maliyetlerinin yetersiz olmasından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Sigorta şirketlerinin kamu veri tabanına entegre edilmesi ve konutların metrekare verilerinin bu sistem üzerinden alınması yönünde çalışmalar sürüyor. Ayrıca sivil riskler için asgari birim metrekare değeri belirlenmiş ve enflasyondan korunma zorunlu hale getirilmiştir.”
ALTERNATİF PROGRAMLAR ARAŞTIRILIYOR
Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de felaket olaylarının yol açtığı kayıpların ortadan kaldırılmasında reasürans şirketlerinin desteğinin büyük önem taşıdığının ifade edildiği raporda, “Bu konuda uluslararası reasürans piyasalarıyla birlikte çalışan Türk sigorta sektörü, Kahramanmaraş depremi sonrasında atılan adımların yaratacağı iyileştirmelerle uluslararası reasürans piyasasıyla uzun süredir devam eden işbirliğini sürdürme arzusundadır. Öte yandan DASK sisteminde olduğu gibi devletin reasürans desteği sağlanması ve alternatif reasürans programları araştırılıyor” dendi.
DEPREMLER RİSK ALGISINI ARTIRDI
Raporda, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin, risk algısını ve doğal afetlere karşı duyarlılığı artırdığına da değinilerek, şu tespitler yapıldı:
“Bu durum, özellikle depremle ilgili sigorta branşlarında sigorta bilincini de artırdı. Toplumda farkındalığın artırılması yoluyla deprem öncesi ve sonrası süreçlere yönelik tespit edilen ihtiyaçlara yönelik önerilecek yeni reform maddeleri ile sigorta sektörünün hem etki alanının hem de ülke için yaratacağı katma değerin artacağı değerlendiriliyor. Bu kapsamda ekosistemdeki sinerjilerle bu reform maddelerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilebileceği öngörülüyor. Bu doğrultuda belirlenecek yeni girişimlerin uygun zamanda karar vericilerin gündemine alınmasını amaçlayan bir çalışma ile yol haritası oluşturulacak.”
İYİLEŞTİRMELER FIRSATLAR GETİRDİ
Raporun, çözüm bölümünde ise, Kahramanmaraş depreminden kaynaklanan 103 milyar dolarlık hasarın yüzde 95’inin, -98 milyar dolarının- devlet tarafından karşılandığına, evini kaybeden afet mağdurları için devlet tarafından hızla depreme dayanıklı yeni yerleşim alanları inşa edildiğine de vurgu yapılarak, şu görüşler paylaşıldı:
“Türkiye, toplumsal birlik ve beraberliğiyle, halkına verdiği değerle, tüm vatandaşlarının zenginleşmesine katkıda bulunan ülkenin milli zenginliği ve kaynaklarıyla yenilikçi, medeni ve çağdaş bir ülkedir. Bu tavizsiz özelliklerinin yanı sıra dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan Türk devleti, küresel dünyanın önemli ve kilit oyuncularından biridir. Türk sigorta sektörü, devletin aldığı girişimler, yenilikçi yaklaşımı, üstün teknolojisinin gücü ve tüm paydaşlarının koşulsuz memnuniyeti ile hizmetlerine devam edecektir. Kahramanmaraş depremi sonrasında atılan adımların yarattığı iyileşmeler önemli fırsatları da beraberinde getirdi. Yeni reformlarla sektörümüz, uluslararası reasürans piyasasıyla uzun süredir devam eden güçlü ve dostane ilişkisini sürdürecek.”