Sigorta Gazetesi

Ufuk Teker: Tsunamide 200 tekne zarar gördü

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, İzmir depreminin hemen ardından Seferihisar ilçesinde yaşanan tsunaminin teknelere verdiği zararı değerlendirdi. Ufuk Teker, tsunamide, 200 civarında teknenin zarar gördüğünü söyledi.

Türk P&I Sigorta Genel Müdürü  Ufuk Teker, tsunaminin, Türkiye gibi iç denizlerde çok karşılaşılan bir olay olmadığını, bu tarz dalgaların yüzde 80’inin okyanuslarda, özellikle de Pasifik Okyanusu’nda olduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk defa karşılaşıldı. Akdeniz’de 1900’lü yılların başında Sicilya’da çok büyük benzer bir olay yaşanmış. Kayıtlara göre de 123 bin kişi tsunami faciasında yaşamını yitirmiş. Türkiye’de çok karşılaşılan bir olay değil ama olmayacağı anlamına da gelmiyor” dedi.

Hasar Nasıl Meydana Geldi?

Tsunamide 200 civarında doğrudan etkilenen tekne olduğuna değinen Ufuk Teker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tsunami nedeniyle oluşan sistem, marinanın içine giren deniz hareketi, içerideki teknelerin bağlı olduğu pontonları kopartarak, tekneleri toplu olarak marina dışına çıkarttı. Teknelerin bir kısmı oturdu, bir kısmı battı, bir kısmı ise fiziki hasarlara maruz kaldı.”

En Çok Teos Marina Etkilendi

Ufuk Teker, deniz sigortalarında, doğal afetlerin, kapsam içinde olduğunu da vurgulayarak, “Tsunami özellikle başlık olarak geçmese de deprem teminatı altında, depremin uzantısı olarak gerçekleşen risk olduğu için sigortalılara teminat sağlıyoruz. Hızlı bir hasar tespitinin hemen ardından hasarlar da hızlı şekilde ödenecektir. Burada en çok etkilenen Teos Marina oldu. Marina da iyi konumlanmış bir marina” şeklinde konuştu.

Dünyada marinaların bu gibi olaylara karşı bazı önlemler aldığını da hatırlatan Teker, “Mesela, bir takım şamandıralar ile deniz yüzeyindeki dalga kuvvetleri ölçülerek, erken uyarı sistemleri devreye alınabilir. Fakat ülkemizde böyle bir ölçümleme yapılmıyor” dedi.

Exit mobile version