Münih merkezli, Avrupa’nın üçüncü büyük tur operatörü FTI Touristik’in iflas başvurusunda bulunması, hem turizm hem de sigorta pazarını karıştırdı. FTI tarafından satılan paket turların çoğu sigortalı, sigorta iflası da karşılıyor. Tur şirketinden yapılan açıklamada Yunanistan’a seyahat edenlerin sigorta kapsamına alınacağı bildirildi. Tur şirketi aynı kapsamın Türkiye’yi de kapsayıp kapsamadığına yönelik bir açıklama yapmadı. Peki, bundan sonra ne olacak, sigorta sistemi nasıl devreye girecek?
Münih merkezli, Avrupa’nın üçüncü büyük tur operatörü FTI Touristik’in iflas başvurusunda bulunması, hem turizm hem de sigorta pazarını karıştırdı. Şirketten tur satın alanlar ve aldığı turla halen seyahatte olanlar şaşkın. Tur şirketinin 4 Haziran’dan itibaren tüm seyahatleri iptal edildi. Bu durum binlerce tatilciyi etkileyecek. 65 binin üzerinde tatilcinin etkileneceği belirtiliyor. Peki, bundan sonra ne olacak, sigorta sistemi nasıl devreye girecek?
Bu aşamada Alman Seyahat Güvenlik Fonu’nu (Deutscher Reisesicherungsfonds – DRSF) devreye girecek. Beş yıl önce Thomas Cook firmasının iflasından sonra 2021 yılında mağduriyetleri önlemek için Almanya’da kurulan DRSF tarafından sağlanan yasal teminat geçerli olacak. Yapılan açıklamada yasal sigorta kapsamına giren ve devam eden seyahatlerin planlandığı gibi devam etmesi sağlanacak. Tur şirketinden yapılan açıklamada Yunanistan’a seyahat edenlerin sigorta kapsamına alınacağı bildirildi. Tur şirketi aynı kapsamın Türkiye’yi de kapsayıp kapsamadığına yönelik bir açıklama yapmadı.
PAKET TURLARIN ÇOĞU İFLASA KARŞI SİGORTALI
Yapılan açıklamalarda DRSF’nin, FTI Touristik tarafından satılan paket turların çoğunu sigortaladığını bildirdi. Alman Dışişleri Bakanlığı’na göre seyahat sigortası fonu, FTI’nin iflasından etkilenen destinasyonlarda paket tatilcilerini terk etmeyeceğinin garantisini verdi. Ayrıca, FTI’nin Alman Seyahat Güvenlik Fonu (DRS) aracılığıyla iflasa karşı sigortalı olduğu da belirtildi. Yapılan ödemeler (halihazırda ödenmişse seyahat ücretinin tamamı ve avans ödemeleri) iflas durumunda güvence altına alınmış durumda. Bu durum paket tatil rezervasyonu yapan müşteriler için de geçerli.
Alman yasalarına göre paket tatiller, bir sigorta şirketinden veya DRSF’den alınan bir güvenlik sertifikasıyla korunmak zorunda. DRSF’nin şu anda müşteri geri ödemelerini, dönüş ulaşımını ve mahsur kalan tatilcilerin konaklamasını karşılamak için 750 milyon Euro’nun üzerinde bir kaynağı bulunuyor.
GECELİK 80 EURO İLE SINIRLI
Kaynaklara göre, halihazırda tatilde olanların parasının tamamının iadesinin geçerli olmayacağı belirtiliyor. Konaklama masraflarının kapsamının sınırlı olduğu bildiriliyor. Yabancı ajanslardan yer alan haberlere göre, FTI ile oteller arasında mutabakata varılan ücretin geri ödenmesi, müşteri başına gecelik maksimum 80 Euro ile sınırlı. Ancak, müşterilerin zaten tatilde olması durumunda, müşterilerin parasının tamamının iadesi geçerli değil.
Uzmanlar, başlamamış tatillerin iptal edilip, para iade edileceğini bunun da Alman Seyahat Güvenlik Fonu (DRSF) tarafından sağlanan teminattan karşılanacağını belirtirken, henüz başlamamış bireysel rezervasyonlar için sigorta kapsamının geçerli olmadığını söylüyorlar.
TÜRKİYE İÇİN DURUM HENÜZ NET DEĞİL
Türkiye için de durum henüz net değil. FTI, Türkiye’ye yılda 1 milyon turist getiriyor. Sezonun başlaması ile FTI ile Türkiye’ye gelen turistler tatilleri sırasında tur şirketi iflas etti. Turizmciler ise sigorta sürecinin neleri kapsayıp neleri kapsamayacağı henüz netleşmemiş olmasından endişeli.