Türk P&I Sigorta, 2022, 2023, 2024 yıllarında toplamda 75 milyon doları aşan hizmet ihracatı gerçekleştirecek. Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, 1 milyar dolara kadar teminat sağlayabildiklerini, 20’ye yakın ülkede, 10 bine yakın su aracını sigortaladıklarını belirterek, “Şirket gelirlerinin yüzde 60’a yakın kısmı uluslararası pazardan elde ediliyor ve döviz kaybını önlemenin yanında ülkeye ilave döviz girdisi de sağlıyoruz” dedi.
Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, 10 yıllık bir şirket olarak, deniz sigortacılığında 200 yıllık geçmişe sahip 12 P&I Kulübü ile aynı ligde yer aldıklarını belirterek, Türk P&I’ın 1 milyar dolara kadar teminat sağlayabildiğini, 20’ye yakın ülkede, 10 bine yakın su aracını sigortaladıklarını, 145 ülkede 370 temsilci ile hızlı hareket kabiliyetine sahip olduklarını söyledi. Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Genel Müdür Yardımcıları Enis Güngör ve Kaptan Değer Pamuk ortaklaşa basın toplantısı düzenleyerek denizcilik ve deniz sigortacılığı hakkında açıklamalar yaptı.
Ufuk Teker, Türk P&I’ın kuruluşundan itibaren sigortalılar tarafından geçmişte yurt dışına ödenen ve ülkeye döviz kaybına neden olan poliçe tutarlarının ülke sınırlarında kalmasını sağladıklarını ifade ederek, “Türk P&I’ın uluslararası pazardan pay alma stratejileri sayesinde şirket gelirlerinin yüzde 60’a yakın kısmı uluslararası pazardan elde ediliyor ve döviz kaybını önlemenin yanında ülkeye ilave döviz girdisi de sağlıyoruz. Sorumluluk sigortaları ve gövde sigortaları başlıkları altında 10’dan fazla farklı sigortayla hizmet veren Türk P&I’ın, önümüzdeki yıl FD&D sigortasını da portföye eklemeyi planlıyoruz” dedi.
FITCH RATINGS TARAFINDAN AA- NOTU
Türk P&I’ın kamu ve özel sektör ortaklığı ile kurulmuş bir kurum olduğunu hatırlatan Teker, şirketin büyüyen operasyonlarını desteklemek ve özkaynak yapısını güçlendirmek amacıyla 2024 yılında 200 milyon TL tutarında nakdi sermaye artışı gerçekleştirildiğini de ifade ederek, sermaye artış kararının ise kurulduğu günden itibaren şirket hissedarları arasında devam eden güçlü uyumu ve hissedarların Türk P&I’ın iş modeline duydukları güveni gösterdiğini, sermaye artışından elde edilen fonların büyüme ve stratejik yatırımlarda değerlendirileceğini kaydetti.
Eylül ayı içinde Fitch Ratings tarafından açıklanan finansal derecelendirme not artışı hakkında bilgi veren Teker, Türk P&I’ın Ulusal Sigortacı Finansal Gücüne ilişkin notun Fitch Ratings tarafından AA- olarak açıklandığını ve bu notun finansal sürdürülebilirliğe verdikleri önemin, güçlü kurumsal yapılarının somut bir göstergesi olduğunu belirtti.
YILLIK 100 MİLYON DOLAR PRİM HEDEFİ
Türk P&I Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Enis Güngör, 2024 sonunda 70 milyon dolar prim üretimine yaklaşmayı hedeflediklerini belirterek, 2024 sonunda kurulduğu ilk günden bugüne kadar toplam prim üretim hacimlerini 300 milyon dolara yaklaştığını söyledi. Güngör, 2026 yılında yıllık 100 milyon dolar prim üretim hacmine ulaşmayı hedeflediklerini vurguladı.
Enis Güngör, İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) yer alan ilk sigorta şirketi olduklarını, ilk 6 ayda 10 milyon doları aşan finansal hizmet ihracı gerçekleştirdiklerini, 2025 yılı hedeflerinin ise 25 milyon doları aşmak olduğunu söyledi. İFM bünyesinde katılımcı belgesi almalarını takiben Hizmet İhracatçıları Birliği’ne de kabul edildiklerini ileten Enis Güngör, 2022, 2023, 2024 yıllarında toplamda 75 milyon doları aşan hizmet ihracatı gerçekleştireceklerini kaydetti.
2024 DENİZCİLİK AÇISINDA ZOR BİR YIL
Türk P&I Sigorta Teknikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kaptan Değer Pamuk uluslararası deniz sigortacılığının gündemindeki konuları değerlendirdi. Pamuk, 2024 yılının dünya denizciliği için coğrafi, politik ve ekonomik alandaki olumsuz gelişmeler nedeniyle zor bir yıl olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Panama Kanalı’ndaki geçişi için bekleme süreleri artmaya başladı. Bu coğrafi gelişmelerin üzerine geçtiğimiz haftalarda ABD Atlantik kıyılarında üst üste gelen katastrofik Helene ve Milton kasırgaları, Mart ayında yine Amerika`daki Baltimore Köprüsü yıkılması sonucu kapalı kalan limanların, bölgesel ve global ürün tedariki üzerindeki etkileri beklenilenin çok üzerinde gerçekleşti. Süveyş Kanalı’nın kapalı kalmasına sebebiyet veren Ever Given gemisinin kanal içinde sıkışması hadisesiyle oluşan global krizin etkileri henüz geçmemişken, Yemen`deki Husilerin ticaret gemilerine 2023 sonundan itibaren gerçekleştirmeye başladıkları saldırılar sonucunda hem maddi hem de Mart 2024 itibarıyla insani kayıplar verilmeye başlandı. Bahsettiğimiz tüm bu gelişmeler özellikle gemi sahiplerinin artan maliyetler ve düşen navlunlar sebebiyle, giderleriyle ilgili önlemler almaya itmekte, talepler çeşitlenmekte ve doğal olarak işletme gider kalemleri içerisinde yer alan sigorta konusunda hem kapsamlı hem de yenilikçi çözümler üreten ve kendilerini emniyette hissedecekleri sigorta şirketleriyle çalışmaya itmektedir.”