Zürih merkezli afet sigortası veri sağlayıcısı PERILS AG, Kahramanmaraş depremleri ile ilgili son ve nihai raporunu 6 Ağustos’ta yayımladı. Olayın sigorta sektörüne toplam 116,9 milyar TL maddi kayba mal olduğu belirtildi. PERILS Ürün Müdürü Hitz, “Türk sigorta sektörü son derece proaktif davranarak hasar işlemlerinin etkin bir şekilde ele alınmasını ve hızlı ödeme yapılmasını sağlamıştır” dedi.
Zürih merkezli afet sigortası veri sağlayıcısı PERILS AG, Kahramanmaraş depremleri için Şubat 2023 döviz kurlarıyla 116,9 milyar TL, yaklaşık 6,2 milyar dolar tutarındaki nihai sigortalı konut piyasa zarar tahminini açıkladı. PERILS’ten yapılan açıklamada, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş depremi için beşinci ve son sanayi kayıp tahmininin yapıldığı belirtildi. PERILS, il bazında sektör zarar raporu şeklinde sunulan son zarar raporunda, olayın sigorta sektörüne toplam 116,9 milyar TL maddi kayba mal olduğunu tahmin ediyor.
Bu yeni zarar rakamı, Şubat 2024’te yayınlanan 117 milyar TL (6,2 milyar ABD Doları), Ağustos 2023’te 92,8 milyar TL (4,9 milyar ABD Doları), Mayıs 2023’te 86,4 milyar TL (4,4 milyar ABD Doları) ve olaydan altı hafta sonra yayınlanan 65,4 milyar TL (3,5 milyar ABD Doları) olan önceki PERILS tahminleriyle karşılaştırılıyor.
TÜRKİYE TARİHİNİN EN MALİYETLİ FELAKETİ
Açıklamada, sigortalı kayıplar açısından, devlet tarafından işletilen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından karşılanan konut bina kayıpları, ticari hat kayıpları ve özel sigorta sektörü tarafından karşılanan DASK tamamlama kayıpları ile Türkiye tarihinin en maliyetli felaketidir.
PERILS Ürün Müdürü Luzi Hitz şunları söyledi: “Kahramanmaraş depremleri muazzam bir insanlık trajedisiydi ve bu olayın tam etkisini ele almak uzun yıllar alacak. Sigorta, böyle bir felakete verilen genel tepkinin yalnızca bir bileşenidir. Türk sigorta sektörü son derece proaktif davranarak hasar işlemlerinin etkin bir şekilde ele alınmasını ve hızlı ödeme yapılmasını sağlamıştır. Olay sonrası reasürans yenilemelerinde önemli değişiklikler yapılmış ancak başarılı bir şekilde sonuçlandırılmış, aynı zamanda Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından sağlanan teminatların enflasyona uygun hale getirilmesi için yeni bir mekanizma hayata geçirilmiştir.”