Sigorta Gazetesi

Türk vatandaşlığı için BES’in detayları netleşti

SEDDK, yayımladığı genelge ile BES Kapsamında Yabancıların İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanımına İlişkin Esas ve Usuller belirledi. en az 500 bin doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı SEDDK tarafından belirlenen fonlarda tutma ve 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES’e yatıran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı verilecek.

Yabancıların Türk vatandaşlığı için Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) girmelerinin detayları netleşti. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Genelgede değişiklik yapılmasına ilişkin yeni bir genelge yayınladı. Genelge ile BES Kapsamında Yabancıların İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığını Kazanımına İlişkin Esas ve Usuller belirlendi.

13 Mayıs tarihli Resmi Gazetede Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılmıştı. Buna göre, en az 500 bin doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı SEDDK tarafından belirlenen fonlarda tutma ve 3 yıl sistemde kalma şartıyla BES’e yatıran yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı verilecekti.

SEDDK, BES’e giren, yabancıların, Türk vatandaşlığını kazanımına ilişkin detayları belirledi.

VATANDAŞLIK EMEKLİLİK PLANI KURULACAK

500 BİN TL KATKI PAYI ÖDENECEK

SEDDK: BES’E AKTARILAN BİRİKİMLER ARTACAK

SEDDK da bir açıklama yaparak, vatandaşlık başvurusunda uygulanacak usul ve esasların düzenlendiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “En az 500 bin Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarında katkı payını, kapsamı Kurumumuz tarafından belirlenen fonlarda tutma ve üç yıl sistemde kalma şartıyla BES yatıran yabancıların istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanabilmesine imkân tanındı” denilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Bu sayede Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarılacak birikimlerin artması ile sistemin derinleşmesi, yurtiçi tasarrufların artışına önemli düzeyde katkıda bulunması ve üreteceği ölçek ekonomisi sayesinde maliyetleri azaltarak tüm katılımcılara katma değer sağlaması öngörülüyor. Yönetilen birikimlerin, piyasadaki kurumların gelişmesine ve uzun vadeli fon dengesine fayda sunması bekleniyor.”

Exit mobile version