Sigorta Gazetesi

Türkiye, en çok siber saldırı yapılan ülke

Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, dünyada siber saldırıların 6 trilyon dolar zarar yaratacağını, bunları önlemek için de 1 trilyon dolar harcanacağını belirterek, “Türkiye en çok siber saldırı yapılan dünyadaki üç ülkeden bir tanesi. Türkiye’deki her iki web sitesinden bir tanesi devamlı suretle hacklenmeye çalışılıyor. Saldırıların Türkiye’deki maliyeti 600 milyon dolar” dedi.

Zurich Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, Türkiye’nin, en çok siber saldırı yapılan dünyadaki üç ülkeden biri olduğunu açıkladı. Yılmaz Yıldız, siber riskler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünyada siber saldırıların 6 trilyon dolar zarar yaratacağını, bunları önlemek için de 1 trilyon dolar harcanacağını belirten Yıldız, siber saldırıların dev bir sektör olduğunu söyledi.

Dünyadan örnekler veren Yıldız, siber saldırılar sonrası 240 milyon dolar fidye istendiğini, WhatsApp, Facebook’ta her daim siber saldırılar yaşandığını ve 30 milyon kullanıcının bilgilerinin çalındığını kaydetti. Yıldız, “Büyük bir otel zincirinin 5.2 milyon müşteri bilgisi çalınmış. Aynı şekilde havayolu şirketinin 500 bin müşterinin bilgileri çalınıyor. Şunu görüyoruz; siber saldırılar bir yandan bireyleri hedef alarak para çalmak üzerine saldırı oluyor, diğer yandan da şirketleri hedef alıyor, ticari casusluk ve fidye almak için” dedi.

TÜRKİYE’YE MALİYETİ 600 MİLYON DOLAR

Bu saldırılardan Türkiye’nin de nasibi aldığını vurgulayan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye olarak çok dijital bir ülkeyiz. Hane halkının yüzde 85’inde internet var, yüzde 99’unda cep telefonu kullanımı var. Dijital bankacılık, mobil bankacılık 80 milyon insan kullanıyor. Dolayısı çok dijitaliz ve Covi-19 ile beraber daha da dijital olduk. Bu çerçevede baktığınızda ne yazık ki Türkiye en çok siber saldırı yapılan dünyadaki üç ülkeden bir tanesi. Türkiye’deki her iki web sitesinden bir tanesi devamlı suretle hacklenmeye çalışılıyor. Bilgisayarların yaklaşık yüzde 40’ında kötü amaçlı yazılımlar yüklenmiş vaziyette ve bakarsanız yıllık 10 ila 15 milyon insanın Türkiye’de şu ya da bu şekilde siber saldırılardan etkilendiği ve zarar gördüğü öngörülüyor. Rakamlarla hesap yaptığımızda bu saldırıların Türkiye’deki maliyeti 600 milyon dolar. Sadece dava sayısına baktığımızda 500 bin dava var. Davaların çoğunda şöyle enteresan bir durum var; 60 yaş üstü kişiler siber saldırılara daha çok maruz kalıyor ve mağdur oluyor.”

SİBER SİGORTALAR 5 MİLYAR DOLARLIK PİYASA

Yılmaz Yıldız, siber saldırıların yüzde 90’ının oltalama saldırısı diğer adıyla phishing yöntemiyle yapıldığına, diğer saldırı türünün ise sosyal ağ dolandırıcılığı olduğuna dikkat çekerek, diğer bir yöntemin de kredi kartı bilgilenin ele geçirilmesi olduğunu söyledi.

Yılmaz Yıldız, saldırılara karşı alınması gereken önlemlerden de bahsederek, çözümün tedbir almakta yattığını kaydetti. Yıldız, şu açıklamaları yaptı:

“Bir saldırıya uğradığınız zaman en iyi şirket bile 6 ay sonra bunun farkına varabiliyor. Birey olarak hiçbir zaman farkına varamayabiliyorsunuz da. Onun için en başında önlem almak gerekiyor. Sonrasında da siber sigorta geliyor. Hem şirketler hem de bireyler tarafından bir şey olursa zararın tazmini için sigorta ürünleri var. Dünyaya global olarak baktığımızda siber sigortalar 5 milyar dolarlık bir piyasa oldu. Yılda 6 trilyon dolar zararın olduğu bir yerde siber sigortaların da çok hızlı büyüyeceği açık.”

Exit mobile version