Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Türkiye ile Suriye arasında imzalanması planlanan deniz yetki anlaşmasını deniz sigortacılığı açısından değerlendirdi. Suriye’ye uygulanan ambargonun kalkmasının deniz sigortacılığına ciddi katkısı olacağını söyledi.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türk P&I Sigorta Genel Müdürü Ufuk Teker, Suriye’ye uygulanan ambargonun kalkması halinde deniz yolu ticaretinin başlayacağını ve bunun da deniz sigortacılığına ciddi katkısı olacağını söyledi. Teker, Türkiye ile Suriye arasında imzalanması planlanan deniz yetki anlaşmasını deniz sigortacılığı açısından değerlendirdi.
Suriye’nin, Birleşmiş Milletler ambargosuna tabi olduğunu hatırlatan Teker, “Dünya deniz sigortacıları, genel kapsamda, ambargo listelerini sıkı şekilde takip ediyorlar. Suriye’de de yasal bir ticaret şu anda olmadığı için normal ticari filoların Suriye’nin limanlarına gidişleri şu anda imkansız halde” dedi.
BATIKLAR YÜZÜNDEN LİMANLAR AKTİF DEĞİL
Uygulanan ambargo nedeniyle dünya deniz ticaretinin Suriye’ye fiilen gemi gönderemediğini vurgulayan Teker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sıradan bir armatör veya bir ihracatçımız inşaat demirini, çimentosunu Türkiye’deki bir tesisten yükleyip Suriye’ye ihraç edemiyor. Pozitif senaryo; bugün Suriye kökenli birçok armatör Türkiye’ye yerleştiler. Özellikle Mersin bölgesinde oldukça yaygınlar. Bunların önderliğinde Türk filosu da yine Suriye limanlarını aktif olarak kullanarak Türk mallarından oraya ihracat gerçekleştirebilir. Limanlar şuan aktif değil, çünkü batıklar var; limanların temizlenmesi, eski ticari liman hüviyetine kavuşması ciddi bir zaman alacaktır.”
DENİZ TİCARET FİLOLARI SİGORTALANMIYOR
Suriye’deki son gelişmeleri olumlu bulan Ufuk Teker, içinde bulunan tablonun deniz sigortacılığı açısından en kötü tablo olduğuna dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
“Dünya deniz ticareti oraya gitmiyor. Hatta belli Suriyeli isimlerin sahip olduğu deniz ticaret filoları sigortalanamıyor. Şu anda öyle bir kara tablo var. Katı bir hareket tarzı var deniz sigortacılarının. Eğer ki konu biraz yumuşatılmaya, ambargo şartları yumuşatılıp Birleşmiş Milletler yardımları haricindeki malların da Suriye’ye ihracatı ya da Suriye tarafından ithal edilmesi serbest bırakılırsa; bu sefer oraya kontrollü bir ticaret ilk etapta, arkasından da normal ticaret başlayacak. Petrol yatakları ile ilgili bir çalışma yapılırsa da bu bölgedeki hem yatak tespiti hem sonrasında dredger gemileri dediğimiz kuyu açma ile ilgili en uzman kadrolara ve ekipmana sahip ülke, Türkiye. Bölgemiz çok belirsizliklerin olduğu bir bölge. Biran önce bu sorunlar öncelikle Suriye’den, gene deniz komşuluk anlaşmamız olan Libya’da -orada da savaş devam ediyor-, çözülsün.”