Sigorta Gazetesi

‘Umarım tamamlayıcı emeklilik fırsatını kaçırmayız’

HDI Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Öztürkoğlu, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı mekanizmaları olmazsa olmazlardan bir tanesi haline geldiğini belirterek, “Türkiye bu tercihten zorunluluğa doğru gelme noktasında” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR

HDI Fibaemeklilik Genel Müdürü Erol Öztürkoğlu, tasarruf sistemi içinde mevduattan sonraki en büyük payın BES’e ait olduğunu söyledi. Öztürkoğlu, her üç yılda bir Türkiye’nin yaşlandığını, diğer ülkelerin 15 yıldaki yaşlanma hızını Türkiye’nin çok hızlı geçtiğini belirterek, gelecek açısından bakıldığında yaşlanan nüfusun finansmanının genç nüfus tarafından yapıldığını kaydetti.

Gelecekteki hayat standardını sürdürebilmek için sosyal güvenlik sisteminden alınan maaşların dışında ikincil, üçüncü maaşlara ihtiyaç olduğunu ifade eden Öztürkoğlu, “BES bunun için çok önemli. Bugün emeklilik dönemi için ortalama biriktirdiğimiz kapitaller, emeklilik döneminde devletin vermiş olduğu maaşla aradaki farkı kapatacak büyüklükte değil. Bizim çok daha fazla tasarruf etmemiz gerekiyor. Bir taraftan da günlük yaşamdaki ihtiyaçlar her geçen gün önem kazanıyor. Bireylerin de bu anlamda baktığımızda bugün o tüketimden vazgeçmesi gerekiyor ki uzun vadede hayat standardını koruyabilsin” dedi.

Erol Öztürkoğlu, yılın sonlarında uygulamaya geçmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Dünyada emeklilik sistemlerinin üç basamaktan oluştuğunu, birinci basamağın devletin sunduğu sosyal güvenlik sistemi, ikinci basamağın işverenler aracılığı ile çalışanların sisteme dahil olduğu sistemler ve üçüncü basamağın da gönüllü sistemler olduğunu vurgulayan Öztürkoğlu, tasarrufların GSMH’nın yüzde 5’lere ulaşmasının bu sistemler sayesinde olduğuna dikkat çekti.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK EKSİKLİK

İkinci basamak emeklilik sistemi ile katılımcıların sistemde uzun süre kaldığını, hem işverenin hem devletin hem de bireyin katkı sağladığını belirten Öztürkoğlu, şunları söyledi:

“Aslında üçlü bir mekanizma var. Siz 100 lira koyduğunuzda bir anda 230 liraya oluyor. Bizde birinci ve üçüncü basamak emeklilik sistemi var. Otomatik katılım sistemi devreye girdi ama tam anlamıyla ikinci basamak olmadı. Dolayısıyla TES bu anlamda ülke gerçeği açısından bir eksiklik. Dolayısıyla sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı mekanizma olmazsa olmazlardan bir tanesi. Artık Türkiye bu tercihten zorunluluğa doğru gelme noktasında. Yaşlılığı da dikkate aldığımızda, o demografik yapıyı da dikkate aldığımızda buraya doğru geliyor. Tabi ekonomik şartlar gerçeği de var. İşveren üzerinde yükler var, çalışan üzerinde yükler var, çalışanın günlük hayatındaki sıkıntılar var ama yaşlılığın ipotek altına alınmaması için TES bu ülkenin de, bu sistemlerin de sosyal güvenliğin de sürdürülmesi için olmazsa olmazlardan bir tanesi. Umarım bu fırsatı kaçırmayız.”

Exit mobile version