Sigorta Gazetesi

Ürkütücü rapor. 500 bin bina hasar görecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı, “İstanbul’un Ana Gündemi: Deprem” başlıklı raporu yayınladı. Raporda, 7.5 büyüklüğünde bir depremde şu anda hafif, orta ve yüksek hasarlı bina rakamının 500 bine ulaştığına dikkat çekiliyor. Ayrıca raporda, deprem sonrası meydana gelmesi olası bir tsunami nedeniyle Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan tüm ilçelerin ek risklere maruz kalacağı da vurgulanıyor.

İstanbul’da 7.5 büyüklüğünde bir depremde hasarlı bina sayısının 500 bine ulaşması öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Planlama Ajansı, “İstanbul’un Ana Gündemi: Deprem” başlıklı raporu yayınladı.

Raporda, İstanbul’un özgün konumu nedeniyle Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelmesi öngörülen depremin, kentin en önemli risklerinden biri haline geldiği belirtilerek, “2019 yılında yapılan çalışmalarda yaklaşık 195 bin binanın depremde orta ve üzeri hasar alması beklenirken, güncel çalışmalarda bu rakamların öngörülenden daha yüksek olduğu ortaya konuluyor. Ayrıca olası bir depremin yıkıcı etkilerinin sadece yapı stokunda değil, altyapı sistemlerinde de önemli hasarlar meydana getirmesi öngörülüyor. Bu durum, deprem tehlikesinin tekil bir risk olarak değerlendirilemeyeceğini ortaya koyarak, İstanbul için depremi daha da büyük bir risk olarak karşımıza çıkarıyor” deniliyor.

İSTANBULU BEKLEYEN RİSKLER

Raporun, İstanbul’u Bekleyen Olası Riskler bölümünde; İstanbul’da deprem riskinin, Avrupa Yakası’nda Haliç ile Küçükçekmece Gölü arasındaki geniş bölgeye, sahil hattında Bakırköy, Zeytinburnu ve Fatih ilçeleriyle meskûn nüfus yoğunluğu yüksek olan Bahçelievler, Güngören, Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa ve Küçükçekmece ilçelerini kapsayan bir alanı tehdit ettiğine dikkat çekilerek, şu görüşlere yer veriliyor:

“Anadolu Yakası’nda ise sahil şeridi boyunca, özellikle eski yapı stokunun yoğun olduğu alanlarda öne çıkmakta. 2019’da tamamlanan hasar tahmin çalışmalarına göre İstanbul’da 48.000 binanın ağır, 146.000 binanın orta hasar alacağı tahmin edilirken; Hızlı Tarama Yöntemleri ile ağır ve orta hasar alması beklenen bina sayısının kat kat fazla olduğu ortaya çıktı. Sonuçta 7.5 büyüklüğünde bir depremde şu anda hafif, orta ve yüksek hasar bina rakamının 500 bine ulaştığı görülüyor.”

TSUNAMİ EK RİSK YARATIYOR

Tüm bu öngörülerin İstanbullular için depremin yaratacağı risklerin büyüklüğünü anlama noktasında önemli göstergeler haline geldiğine vurgu yapılan raporda, tespitler şöyle:

“Öngörülen depremin yıkıcı etkilerinin sadece yapı stokunda değil, altyapı sistemlerinde de önemli hasarlar meydana getirmesi beklenmekte. Yapı stoku ve altyapı sistemlerinde beklenen hasarlara ek olarak, deprem sonrası meydana gelmesi olası bir tsunami nedeniyle Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan tüm ilçeler ek risklere maruz kalmakta. Kıyılarda yer alan balıkçı barınakları, yeşil ve kamusal alanlar ve dere ağızları tsunami karşısında hasar görebilirliği yüksek bölgeler. Tüm bunlar nedeniyle İstanbul’un karşı karşıya olduğu deprem tehlikesi, beraberinde getireceği tüm risklerle birlikte ele alınmayı zorunlu kılıyor.”

Exit mobile version