Sigorta Gazetesi

Ya sermaye artışı ya zorunlu satış

Fitch Ratings’in raporuna göre Türk sigorta şirketleri son 10 yılın en zorlu faaliyet ortamlarından biriyle karşı karşıya. Bunun da nedeni trafik sigortası. Rapora göre, makroekonomik bozulma, yüksek enflasyon ve trafik sigortalarındaki tavan fiyat uygulaması bazı sigorta şirketlerini sermaye artırmaya veya daha güçlü rakipleri tarafından satın alınmaya zorlayacak.

Fitch Ratings’e göre, Türk sigortacıları, son 10 yılın en zorlu faaliyet ortamlarından biriyle karşı karşıya ve bu durum 2022-2023’te sermayelerin ciddi baskı altına girmesine neden olacak. Fitch Ratings’in raporuna göre, makroekonomik bozulma, yüksek enflasyon ve trafik sigortalarındaki tavan fiyat uygulaması bazı sigorta şirketlerini sermaye artırmaya veya daha güçlü rakipleri tarafından satın alınmaya zorlayacak.

Rapora göre, artan enflasyonun, hasar maliyetlerindeki artıştan rezerv yeterliliğinin bozulmasına, müşterilerin sigorta satın alma kabiliyetindeki düşüşe kadar etkisi olacak ve bu durum prim hacimlerinin azalmasına kadar sektör için birçok olumsuz etki yaratacak.

ENFLASYON OLUMSUZ ETKİLİYOR

Türkiye’de TÜFE enflasyonu 2022 Mayıs ayında yüzde 70’in üzerine çıktı ve Fitch, bunun çok yüksek kalacağını tahmin ediyor (2022 sonu yüzde 60, 2023 sonu yüzde 55). Bu kadar yüksek seviyelerdeki sürekli enflasyonun sigortacılar için önemli olumsuz etkileri olacak, tazminat taleplerinin maliyetini artıracak ve potansiyel olarak daha uzun vadeli iş kollarında rezerv açıklarına yol açacak. Ayrıca, müşterilerin harcanabilir gelirlerini aşındırarak sigorta satın alma yeteneklerini zayıflatacak.

TRAFİKTE ZARAR DEVAM EDECEK

Trafik sigortası zarar etmeye ve sektör sigortalama performansı üzerindeki en büyük düşüş olmaya devam ediyor. Trafik sigortası yazılan net prim bazında sektördeki en büyük hat ve 2021’de yüzde 136 (2020 yüzde 109) birleşik oran kaydetti.

Trafik sigortasının düşük performansının arkasındaki ana neden tavan fiyat uygulaması. Bu durum, sigortacıların poliçeleri için riski yansıtan fiyatlar talep edemedikleri ve zarar ettikleri anlamına geliyor. Enflasyon, büyük ölçüde ithal edilen yedek parça maliyetini de artırıyor. Sigortacıların, hasar maliyetlerindeki artışı karşılayacak kadar fiyatlarını artırmaları pek olası değildir. Fitch, trafik sigortası fiyatlandırmasının yakın gelecekte serbestleştirilmesinin olası olmadığına inanıyor, bu da hayat dışı sektör getirilerinin trafik sigortası yüklenim kayıpları tarafından tükenmeye devam edeceği anlamına geliyor.

Exit mobile version