Sigorta Gazetesi

Yabancıların sağlık sigortasına 10 gün ayarı

Yabancı uyrukluların, Türkiye’de ikamet izni alabilmeleri için yaptırmaları gereken özel sağlık sigortasının uygulanmasına açıklık getirildi. SEDDK bir duyuru yayınlayarak, vize süresi biten yabancıların özel sağlık sigortasında yatarak tedavi teminatının 10 devam edeceğini açıkladı.

Türkiye’de ikamet izni alacak yabancıların yaptırmak zorunda oldukları özel sağlık sigortasında değişikliğe gidildi. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), Vize ve İkamet İzni Taleplerinde Yaptırılacak Sağlık Sigortalarına İlişkin duyuru yayınladı.

Buna göre ikamet izni süresi, vize süresi veya vize muafiyeti süresi sona eren yabancının, yeni izin başvurusu yapılması için tanınan 10 günlük süre sona ermeden önce sağlık sigortasının yenilenmesi veya aynı sigorta şirketinden yeni bir poliçe yapılması durumu kesintisiz yenileme olarak kabul edilecek. Bu durumda yeni veya yenilenen poliçe için bekleme süresi uygulanmayacak.

YATARAK TEDAVİ TEMİNATI

Ayrıca SEDDK duyuru ile, sigortanın sona erme tarihinden önce sigortacı tarafından kabul edilen yatarak tedavi teminatı, sözleşme süresinin sona ermesi ve yeni bir sözleşmenin yapılmaması durumunda asgari 10 gün olmak üzere ve sağlık sigortasının özel şartlarında belirtilen süreyi ve teminat limitini aşmamak kaydıyla devam edecek.

Bu kapsamda ikamet izni süresi, vize süresi veya muafiyeti süresi ile birlikte sağlık sigortası sona erecek yabancının devam eden hastane yatışının olması halinde sigortanın sona erme tarihinden önce sigortacı tarafından kabul edilen yatarak tedavi teminatı, 10 günü aşmamak üzere yeni izin başvurusu kapsamında yeni bir sağlık sigortası yapılana kadar teminat limiti dahilinde devam edecek.

SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU

2013’ün nisan ayında Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ile yabancı uyrukluların, Türkiye’de ikamet izni alabilmelerinin şartları da değiştirilmiş ve ikamet izni alacak yabancılara, özel sağlık sigortası zorunluluğu getirilmişti. O dönemde özellikle Türkmenistan, Gürcistan gibi ülkelerden yaşlı ve çocuk bakımı için çok sayıda kişinin gelmesi ve bu kişilerin, Türkiye’de kaldıkları süre içinde yaşadıkları sağlık sorunlarının kriz boyutuna ulaşması nedeniyle sağlık sigortası uygulaması getirilmişti.

Exit mobile version