Sigorta Gazetesi

Yargıtay’ın bu kararı sigortacıları sevindirecek

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, emsal olacak bir karara imza atarak, su sızıntısı nedeniyle zarar gören kişiye hem tazminat ödenmesini hem de onarımın yapılmasını hükmetti.

Editör: Aytaç NALLAR

Yargıtay, ilginç bir karara imza atarak, üst kattaki su sızıntısından dolayı evi zarar gören kişiye tazminat ödenmesini hükmetti.

Olay şöyle gelişti: Üst kattaki komşusundan sızan su nedeniyle mağduriyet yaşayan kişi, komşusunu defalarca uyarmasına rağmen karşılık alamayınca; uğradığı zarar nedeniyle hukuk yolunu seçerek, Sulh Hukuk Mahkemesine başvurdu. Vatandaş tespit yaptırarak, 1.168 lira maddi zarar, 1.000 lira da manevi zarar talebinde bulundu.

Bunun üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi, zarara uğrayan kişiyi haklı buldu ve maddi tazminat davasının 850 lirasını kabul ederek, dava tarihinden itibaren işletilecek faizi ile birlikte su sızıntısı nedeniyle maddi zarara neden olan kişiden alınarak, dava açan komşuya verilmesine karar verdi. Manevi tazminat talebini ise reddetti.

Dava Konusu Nasıl Gelişti?

Taraflar, temyiz için Yargıtay’a başvurdu. Bu süreçte davayı Sulh Hukuk Mahkemesi devraldı, verilen kararı bozdu ve yeni karar vererek, 1.168 liralık maddi zararın yasal faiziyle birlikte ödenmesine ve evde oluşan tüm zararın, zarar veren kişi tarafından onarılmasına karar verdi.

Davalı taraf yine temyize gitti. Yargıtay ise önemli bir karara imza atarak, hem tazminat kararını haklı buldu hem de alt kattaki evde oluşan zarar nedeniyle onarımın suyun sızdığı daire sahibi tarafından yaptırılmasına hükmetti.

Konut Sigortası Bunun İçin Gerekli

Kararı değerlendiren sigortacılar, konut sigortasının önemine dikkat çekerek, sigorta kapsamında verilen teminatlar içinde su basması nedeniyle üçüncü kişilerin uğrayacağı zararların da bulunduğunu belirterek, Yargıtay’ın, kararının bu gibi olaylarla karşılaşmamak için sigorta yaptırılmasına destek olacağını söyledi.

Exit mobile version