Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı, TSB Başkan Yardımcısı Ahmet Yaşar, Orta Doğu’daki savaşın uluslararası ve Türk sigorta sektörüne etkilerini değerlendirdi. Yaşar, “Savaşın uzaması halinde dolaylı etkileri olsa da dayanıklı sektörüz, olumsuz etkilenme ihtimalimiz yok. Hem teknik kapasite olarak, hem finansal güçlülük olarak, hem reasürans anlaşmaları olarak hem de kriz yönetebilme kabiliyeti olarak; bu krizlere hazırlıklı ve dayanıklıyız” dedi.

Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, Orta Doğu’daki savaşın bugün için Türk sigorta pazarına doğrudan etkisi olmadığını, ancak savaşın uzaması halinde dolaylı etkileri olacağını söyledi.
Ahmet Yaşar, sigorta sektörünün 2025 yılını çok iyi geçirdiğini, özkaynakların yüzde 60’ları üzerinde büyüdüğünü belirterek, “Burada tabii SEDDK’nın son yıllarda finansal disiplin konusunda gösterdiği çabalar ve hassasiyet, sigorta sektöründe sermaye yeterlilik oranlarının son derece yükselmesine sebep oldu. Orta Doğu’daki savaşın uzaması halinde dolaylı etkileri olacak olsa da dayanıklı bir sektörüz. Bizim olumsuz etkilenme ihtimalimiz yok. Hem teknik kapasite olarak, hem finansal güçlülük olarak, hem reasürans anlaşmaları olarak hem de kriz yönetebilme kabiliyeti olarak; bu krizlere gerçekten hazırlıklı ve dayanıklıyız” dedi.
SİGORTA OLMAZSA TİCARET DURUR
Savaşın global sigorta pazarına etkilerine de değinen Yaşar, “Savaş öncelikle nakliyat, havacılık, enerji sigortaları ve sonuçta da varlık sigortalarını etkiledi. Sigorta şirketleri savaşı teminat harici tuttukları için genel olarak sektöre doğrudan etkisi olmaz. Ancak dolaylı olarak baktığımızda sigorta olmazsa ticaret duruyor. Bunu Rusya-Ukrayna savaşında gördük, şimdi de Orta Doğu savaşında görüyoruz. Dolayısıyla ticaretin, lojistiğin devam edebilmesi için, arz güvenliğinin sağlanabilmesi için, ürünlerin bir yerden bir yere ulaşabilmesi için nakliyat önemli. Nakliyatın gerçekleşebilmesi için de sigorta teminatının var olması lazım” şeklinde konuştu.
OTO, SAĞLIKTA HASAR/PRİM DENGESİ BOZULABİLİR
Ahmet Yaşar, savaşın uzaması halinde sigorta sektörüne etkilerine de dikkat çekerek, öncelikle maliyet yönünde etkisi olacağını kaydetti. Savaş nedeniyle tedarik zincirlerinde kırılmalar yaşandığını ifade eden Yaşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tedarik zincirinde kırılmalar ve buna bağlı maliyet enflasyonu ortaya çıkmaya başladı, dünyada. Bugün petrokimya ürünlerinde, plastik hammaddelerde hem maliyetler arttı hem de tedarik sorunu başladı. Konu sadece maliyet konusu da değil. Petrokimya ürünlerinin maliyetlerinin artması demek bizim, otomobil sigortalarında yedek parça maliyetlerimizin artması demek. Savaşın uzaması tüm bu süreçlerde daha büyük problemler yaratmasına sebep olacak. En önemli konu, pandemide de bunu yaşadık, çip krizinin ortaya çıkması. Özellikle medikalde, yedek parçada maliyetlerin artmasına, müşteri memnuniyetinin düşmesine neden olacaktır. Kaskoda ya da trafik sigortasında yedek parçanın gecikiyor olması sadece maliyeti arttırmıyor, aynı zamanda bizim ek teminatlarımızın da artmasına sebep oluyor. Çünkü kazalar durmuyor, bir yandan da. Savaşın uzaması halinde rekabetin yoğun olduğu oto ve sağlık sigortalarında hasar/prim ilişkisinde bozulmalar olabilir.”














