Sigorta Gazetesi

Yeni tartışma… Kripto paralar sigortalanacak mı?

Şu sıralar hem yatırımcıların hem de dünya sigortacılarının gündeminde kripto paralar var. Bir taraftan kripto paraya talep hızla artarken buna parala kripto paraların sigortalanmasına yönelik de ciddi talep bulunuyor. Sigortacılar ise konuya temkinli yaklaşıyor. Orta görüş ise sigortacıların, kripto paraları sigortalamada pek de hevesli olmadıkları yönünde.

Editör: Serdar YİĞİTOL

Dünya sigortacıları şimdilerde kripto paraların sigortalanıp, sigortalanamayacağını tartışıyor. Bir taraftan kripto paraya ilgi artarken, işin sigorta boyutunun nasıl olacağı, sigortacıların nasıl bir tutum sergileyecekleri merak konusu. Orta görüş ise sigortacıların, kripto paraları sigortalamada pek de hevesli olmadıkları yönünde.

Reuters’ta yer alan habere göre, Elon Musk, 1.5 milyar dolarlık bitcoin yatırımının tamamını, hacklenmeye, hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı sigortalatmak isterse pek de şansının olmadığı yorumu yapılıyor. Habere göre, sigortacılar, kripto para birimlerinin bir yatırım aracı olmasını ve ticarette kullanılmasını henüz kabullenmediler. Haberde, bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yetersiz regülasyonu, değişken fiyatları nedeniyle sigortacılar riskleri üstlenmede isteksizler. Sigortacılar ve aracılar, hiçbir sigortacının 750 milyon doları aşan bir teminat sunamayacağını tahmin ediyor. Habere göre, sigortacılar bu alanda yazabilecekleri sınırlı bir kapasiteye sahipler.

Henüz Niş Pazar

Reuters’ın haberine göre hem suç hem de koruma talebi siber para birimlerinin hızlı yükselişini takip ederken, bu tür risklerin sigortalanması Lloyd pazarında ve Bermuda’da uzman sigortacılar tarafından sunulan niş bir iş olmaya devam ediyor. Sigortacılar, yüksek hack riski nedeniyle kripto parayı sigortalatmak isteyen şirketlerin 10 milyon dolarlık bir sigorta koruması alabileceğini, bu alanda ne yüksek limitin nadiren 100-200 milyon dolar aralığını aşmayacağını savunuyor.

Kripto Para Sigortasına Talep Artıyor

Diğer taraftan kripto paraların sigortalanmasına yönelik her geçen gün talep de artıyor. Sigortacılar, geçen sene ile bu sene arasında talepte iki katı bir artış olduğunu söylüyor. Ancak kripto paranın birçok ülkede yasal sınırlarının çizilmemesi nedeniyle sigortacılar bir taraftan sigortalamak istiyor diğer taraftan oluşacak bir hasarın büyük zarara neden olacağını tahmin ettiklerinden kripto para sigortasına yanaşmıyor.

Exit mobile version