Sigorta Gazetesi

Yeni tartışma: Oto sigortaları enflasyonu mu artırıyor?

Otomobil sigortası maliyetlerindeki dikkate değer artışın enflasyonu artırdığı tartışılmaya başlandı. Otomobil sigortasının 2023’ün son çeyreğindeki manşet fiyat artışlarının yüzde 15’ini oluşturdu belirtiliyor.

Amerika’da yeni bir tartışma konusu ortaya çıktı; o da, oto sigortalarının enflasyonu yukarı yönlü etkilediği. Oto sigortalarında yaklaşık yarım yüzyıldır görülen yüksek yıllık artış, ABD’de enflasyonu yükselttiği iddia ediliyor. Reuters’ta yer alan habere göre, motorlu taşıt sigortası primleri 2023 Aralık ayında bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranında artarak, 1970’lerin ortasından bu yana en büyük artışı gösterdi.

Primler de tüm yıl boyunca aylık bazda istikrarlı bir şekilde arttı ve geçen ay yüzde 1,5 arttı. Bu, kabaca geçen yıldaki ortalama aylık artışla aynı seviyede ve pandemi öncesindeki tüm aylık artışları aşan bir oran.

Habere göre, otomobil sigortası, 2023’ün son çeyreğindeki manşet fiyat artışlarının yüzde 15’ini oluşturdu. Reuters haberine göre, artan primlere, hasarlı araçların onarımı için gereken işçilik ve parça maliyetlerinin artması ve son birkaç yılda araç fiyatlarındaki genel artış gibi bazı faktörlerin sigortalanan temel teminatları artırdığı belirtiliyor.

Exit mobile version