Sigorta Gazetesi

Yeni trend spora yatırım

Spora yatırım yapmak büyüyen bir trend haline geldi. Bununla birlikte, mevcut mali bağlamda, ESG kriterlerine vurgu yapan yatırımlar giderek daha önemli. Sporun uluslararası kapsamı, küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 1.5 ila yüzde 2’sini, Avrupa’nın GSYİH’sinin yüzde 2’sini ve İspanya’nın GSYİH’sının yüzde 3’ünden fazlasını temsil eden önemli bir ekonomik varlık.

Sporun uluslararası kapsamı, küresel GSYİH’nın yaklaşık yüzde 1.5 ila yüzde 2’sini, Avrupa’nın GSYİH’sinin yüzde 2’sini ve İspanya’nın GSYİH’sının yüzde 3’ünden fazlasını temsil eden önemli bir ekonomik varlık. Sporun ekonomik gücü büyümeye devam ettikçe ve en ünlü takımlardan ve sporculardan bazılarının etkisi tüm ulusal sınırların ötesine genişledikçe, spor takımlarının ve liglerin yönetilme şekli daha profesyonel hale geldi. Özellikle Avrupa futbolu gibi en popüler sporlardan bazıları için artan bir yatırım akışı da ortaya çıktı.

Mapfre Finansal Bülteninde ‘Spor ve yatırım’ başlığı altında ilginç bir makale yayınlandı. Javier Caamaño Malagon’un hazırladığı makalede sporun nasıl yatırım aracı haline geldiği konusunda tespitlerde bulunuluyor. Spor ve yatırım makalesinden çarpıcı başlıklar şöyle:

TAKIMLARIN SAHİBİ KİM?

Spor takımları ve yarışmaları, genellikle altı türde sınıflandırılabilen çeşitli sahiplik modellerine sahiptir.

Üyeleri olan kulüpler: Bunlara yerel mahalle liglerinden FC Barcelona ve Real Madrid gibi uluslararası üne sahip kulüplere kadar her şey dahildir.

Tek spor yatırımcıları: Meksika futbol takımları Club León ve CF Pachuca’nın yanı sıra Arjantin’de Talleres de Córdoba, Şili’de Everton de Viña del Mar’ın sahibi olan Meksika’daki Pachuca Grubu gibi belirli bir sporda uzmanlaşmış bazı büyük yatırım grupları vardır. Uruguay’da Atenas de Uruguay gibi…

Çoklu destek holdingleri: Bunlar, birden fazla spora yatırım yapan yatırım gruplarıdır. İyi bir örnek, Liverpool FC futbol kulübünün, ABD’deki Boston Red Sox beyzbol takımının ve diğer yatırımların yanı sıra çeşitli NASCAR yarış takımlarının sahibi olan Fenway Sports’tur.

Yatırım fonları: Bunlar, çeşitli sektörlere ve ülkelere yatırım yapan gruplardır ve giderek sporla da ilgilenmeye başlarlar. En iyi bilinen vakalardan bazıları, geçen yıl İspanya’nın LaLiga futbol liginde hisse satın alan CVC’yi, Ares’in Atletico de Madrid kulübü için bir sermaye artışına katılımını ve satın alma için müzakere edilen gibi çeşitli diğer son işlemleri içeriyor. İtalyan kulübü AC Milan.

Menkul kıymetler piyasasında kısmen işlem gören kulüpler: Manchester United, Benfica, Juventus, Olympique Lyonnais, Borussia Dortmund, vb. gibi en popüler futbol takımlarından bazıları da dahil olmak üzere bu fenomenin sayısız örneği vardır. İspanya’da bu adımı atan tek kulüp Intercity, üçüncü lig. 2021 yılında hisselerinin halka arzına başlayan Primera RFEF liginden bir ekip.

Özelleştirilmiş sahiplik: Mülkiyet büyük ölçüde veya tamamen tek bir yatırımcının elindedir.

HANGİ ÜLKELER SPORA YATIRIM YAPIYOR?

Takımların ve liglerin özel mülkiyeti, bazen hisselerin halka açık ticaretini de içerir, en uzun süredir Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde var olmuştur. Ancak, futbolun kral olduğu Avrupa’da giderek daha yaygın hale geliyor ve bu, genellikle uluslararası kaynaklardan en çok yatırımı çeken spordur. Orta Doğu ülkelerinden alıcılar tarafından yapılan satın almalar medyada en çok ilgiyi çekme eğiliminde olsa da, Avrupa futbolunda birincil yatırım kaynağı olan ülkeler aslında sırasıyla ABD, ve Çin; ardından Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar.

En çok uluslararası yatırımı çeken futbol ligi İngiltere Premier Ligi’dir, ancak Fransa ve İtalya’dan en büyük takımlardan bazıları, genellikle menkul kıymetler piyasasında alım satım yapan veya kurumsal yatırımcıların kontrolündeki en büyük yatırım hedefleri arasında yer almaktadır. Alman ligi özel bir durumu temsil ediyor, sırasıyla Volkswagen Grubuna ait VfL Wolfsburg ve Bayer Leverkusen takımları ve ilaç devi Bayer. Ancak, şirketlerin 20 yıldan fazla bir süredir takımlar için finansmanın çoğunu sağladığı bu durumlar istisnadır ve genel olarak, bir kulüp üyelerinin mülkiyetin en az yüzde 51’ini elinde bulundurması gerektiğine dair bir kural vardır.

SPORA YATIRIM YAPMAK MODA MI OLUYOR?

Spora yatırım yapmak zaten büyüyen bir trend haline geldi. Bununla birlikte, mevcut mali bağlamda, ESG (çevre, sosyal ve yönetişim) kriterlerine vurgu yapan yatırımlar giderek daha önemli. Mapfre Grubunun varlık yönetimi birimi olan MAPFRE AM’de Davranış Fonu portföyünün yüzde 25’ini spor dünyasına ayırıyor ve bu miktarın yaklaşık yarısı futbola ayrılmış durumda. Davranış Fonunda en yüksek ağırlığa sahip Avrupa takımları Borussia Dortmund, Olympique Lyonnais ve Ajax Amsterdam’dır.

Exit mobile version