Sigorta Gazetesi

Yunanistan yeni BES sistemine geçiyor

Yunanistan, yeni yılla birlikte yeni bireysel emeklilik sistemine geçiyor. Buna göre çalışanlara gelecekte yeterli emekli maaşı sağlamak için kademeli olarak yeni bir fonlu sisteme geçiş yapılacak. 35 yaşın altındaki mevcut çalışanlar sisteme katılacak.

Haber: Oben ÜNÜVAR

Yunanistan, 2022’de başlayacak yeni Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) hazırlanıyor. Yunanistan’da çalışanlar, tanımlı katkı (NDC) hesapları sistemine dayanan Birleşik Yardımcı Sosyal Güvenlik ve Toplu Ödeme Fonu (ETEAEP) kapsamında ek emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımlarını kapsayan sisteme göre çalışıyorlar.

İşveren ve çalışan ETEAEP katkı paylarının her biri, katkı oranının yüzde 3’e düşeceği 1 Haziran 2022’ye kadar 6 bin 500 Euro (1 Ocak 2022 itibariyle 6.630 Euro’ya yükselecek) ile sınırlanan aylık kazançlar üzerinden yüzde 3,25 olarak alınıyor.

AMAÇ EMEKLİLİKTE YETERLİ MAAŞ SAĞLAMAK

Demografik eğilimler ışığında ve gelecekteki emekliler için yeterli emekli maaşı sağlamak için hükümet, NDC sistemini kademeli olarak yeni bir fonlu tanımlı katkı (DC) sistemi ile değiştirecek. Hükümet, bu kapsamda, yeni bir yardımcı hesap ile düzenlenen bireysel hesaplara dayalı yeni bir fonlu tanımlı katkı (DC) sistemini yürürlüğe koydu. Sistemin yeni adı, Yardımcı Emeklilik Tanımlı Katkı Fonu (TEKA).

YENİ SİSTEMİN MALİYETİ 120 MİLYON EUROYA ÇIKABİLİR

Yunanistan’da yeni sisteme geçişin hükümete maliyetinin yaklaşık 78 milyon Euro ile 120 milyon Euro olacağı tahmin ediliyor. Tamamen finanse edilen TEKA hesapları; plan üyelerine birikimlerini emekliliklerinde alacakları konusunda daha fazla güvence sağlayacak, çalışanlara daha fazla seçenek ve hesapları üzerinde daha fazla kontrol sunacak ve yatırım için sermayeyi artıracaktır.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

Exit mobile version