Sigorta Gazetesi

Yurtseven, 2023 BES getiri tahminini açıkladı

MetLife Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, BES açısından 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 beklentilerini anlattı. Yurtseven, 2023’te, BES’te işveren katkısını getirecek düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yurtseven, 2023’te emeklilik fonlarının getirileri üzerine de beklentilerini paylaştı.

Editör: Aytaç NALLAR

MetLife Emeklilik Genel Müdürü Deniz Yurtseven, kamu otoritesinin attığı adımların iki yıldan beri duran olan BES’i yeniden harekete geçirdiğini ve fon büyüklüğünü oto katılım sistemi ile beraber 400 milyon TL’nin üzerine taşıdığını söyledi.

Deniz Yurtseven, BES’te katılımcı sayısının 15 milyona, fon büyüklüğünün de 380 milyar TL’ye ulaştığını, fonda yüzde 360’e yakın büyüme yaşandığını belirterek, “Kamu otoritesinin attığı adımlar ciddi katkı sağladı. Bu yıl 900 bin yeni sözleşme sisteme katıldı ki, yılsonunda bu sayı bir milyonu bulur” dedi.

18 YAŞ ALTININ KATKISI YÜKSEK OLDU

Bu gelişimde, devlet katkısının yüzde 25’ten 30’a çıkması ve 18 yaş altının da BES’e girmesine imkan tanınmasında ciddi etkisi olduğunu ifade eden Yurtseven, “Belki bir parantez açıp, pandemi ile beraber finansal korunma konusunda artan farkındalığı da buna eklemek lazım. Çünkü benzer bir farkındalığı ve büyümeyi hayat sigortaları tarafında da görüyoruz. Daha doğrusu sigorta tarafında da görüyoruz” şeklinde konuştu.

Deniz Yurtseven, 18 yaş altına da değinerek, 600 bine yakın sözleşmeye ve 550 bin katılımcıya, 2.1 milyar TL’de fon büyüklüğüne ulaşıldığını vurguladı. Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü: “Orada daha küçük yaşlardaki katılımın biraz daha yüksek olduğunu görüyoruz. Yaş arttıkça az da olsa katılımın düştüğünü görüyoruz. Tabii ki, bireysel emeklilik sistemindeki büyümün önemli itici güçlerinden bir tanesini 18 yaş altının aldığını söyleyebilirim. Önümüzdeki yıl da burada beklentimiz çok yüksek.”

İŞVEREN KATKISINA İHTİYAÇ VAR

Deniz Yurtseven, “2023’te beklediğiniz bir düzenleme var mı?” sorusu üzerine, yeni senede BES’te işveren katkısını getirecek düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Sosyal güvenlik sistemlerinin; zorunlu sosyal güvenlik, işveren katkılı emeklilik planları ve bireysel emeklilik olmak üzere üç bacaktan oluştuğunu hatırlatan Yurtseven, “Bizde eksik olan ikinci basamak denilen, işveren katkılı emeklilik planları. İçinde bulduğumuz yüksek enflasyon ortamını işveren katkılı emeklilik planları için fırsat olarak görüyorum. Bu dönemde de küçük de olsa işveren katkılı sistemi başlatabiliriz” dedi.

OTOMATİK KATILIM REVİZE EDİLMELİ

Çalışanlar için uygulanan otomatik katılım sisteminin revize edilerek, işveren katkılı emeklilik sistemine geçilebileceğini ifade eden Yurtseven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İşveren çalışanları için katkı yapabilir. Burada yüzde 3-4 katkıdan bahsetmiyorum. İşin adını koymak önemli; yüzde 1-2’de olabilir, zaman içinde artar. Özellikle maaş artışlarının, asgari ücretin tartışıldığı bir dönemde belki işverene yüzde 1’lik bir yük gelebilir ama bu gerçekten Türkiye için tarihi bir adım olur; BES de eksiksiz yoluna devam eder. Tüm araştırmalar gösteriyor ki, işveren katkısı olduğu zaman çalışanların sistemden ayrılması yarıya yarıya azalıyor; sistem kalıcı oluyor. Dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki gelişmiş bireysel emeklilik sistemleri de böyle işliyor. Bu yönde bir adım atılırsa bizim için yeni yıl hediyesi olur.”

2023’TE BES GETİRİLERİ NASIL OLACAK?

Deniz Yurtseven, getireler de değinerek, son üç yılda ciddi anlamda reel getiri sağlandığını belirterek, “2022’de BES’in ortalama getirisi yüzde 69 civarında. Otomatik katılımda ise getiri oranı yüzde 74’lerde. Eğer katılımcılar yüksek getiri sağlayan fonları tercih ettiyse, mesela hisse senedi fonu gibi yüzde 180 getiri elde ettiler. Benzer durum esnek fonlarda da yüzde 85 getiri var” dedi.

Yurtseven, 2023’te, BES’in getirilerine de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı:

“Uluslararası piyasalarda gerek Amerika’da gerek Avrupa’da enflasyonun artık pik seviyeye çıkması sonrasında yavaşlamaya başladığını görüyoruz. Faiz artışlarının görece yavaşlaması ve bir süre sonra da belki düşmeye başlayacağını düşünebiliriz. Böyle bir ortamda mutlaka belki tekrar uluslararası borsalar yani hisse senetleri borsaları tekrar iyi bir performans sağlayabilir. Onun için yakından takip etmek lazım. Uluslararası fonlara yatırım yapan emekli fonlarını takibe almak lazım. Türkiye’deki hisse senedi fonlarının getirisi çok yüksek seviyede. Böyle bir performansı 2023’te beklemek çok gerçekçi olmaz. Onun için oraya dikkat etmek lazım. Altın fonları, 2023’te belki eski performansına yaklaşabilir diye düşünüyorum ya da en azından bu seneki performansından daha iyi olabilir diye öngörüyorum.”

Exit mobile version