Depremin etkilediği 10 ilin sanayi tesislerinde de ciddi hasar bulunuyor. Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki 11 fabrika yıkılmış durumda. Antakya’da ise tesislerde ciddi zarar var ve Küçük Sanayi Sitesi yıkılmış durumda.
Depremin etkilediği 10 ilin ekonomide ciddi ağırlığı bulunuyor. 10 il, GSYH’nın yüzde 10’unu gerçekleştirirken, 150 büyük sanayi kuruluşu da Türkiye’nin ilk 1000 sanayi kuruluşu içinde yer alıyor. 10 ilin ülkenin toplam ihracatı içindeki payı da yüzde 10’lar civarında. 10 ilde toplam 57 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) bulunuyor.
Üst üste yaşanan iki deprem 10 ildeki sanayi tesislerini ve dolasıyla ekonomisini de etkiledi. Son tespitlere göre depremden etkilenen 10 ilde bulunan 57 OSB’den 36’sında hasar bulunmazken, Adıyaman ve Kahramanmaraş’taki 11 fabrika yıkılmış durumda. Diğer tesislerde ise küçük hasarlar bulunuyor. Peki, son tespitlere göre depremin etkilediği illerde sanayi tesislerinde hasar durumu nedir?
İŞTE İLLERE GÖRE DURUM
Kahramanmaraş: Fabrikalar ve makine-ekipmanlar ciddi zarar gördü. Bölgede yıkılan fabrikalar var.
Gaziantep: Tesislerde ve bölgedeki OSB’lerde ciddi zarar gören tesis yok.
Kilis: OSB’den 100 fabrika faaliyet gösteriyor yıkılan tesis yok.
Adana: Tesislerde ve OSB’lerde fiziki olarak etkilenen sanayi tesisleri yok. OSB’de 500’e yakın sanayi kuruluşunda ciddi hasar bulunmuyor.
Antakya: Tesislerde ciddi zarar var. Küçük Sanayi Sitesi yıkılmış durumda. Antakya Organize Sanayi Bölgesinde ciddi bir zarar bulunmuyor. Bazı fabrikaların duvarlarında yıkılmalar var.
Diyarbakır: 30 fabrikadan oluşan OSB’de sorun bulunmuyor. İl genelindeki sanayi tesisleri de ciddi bir hasar görmedi.
Malatya: Yıkılan tesisler var.