Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, trafik sigortası ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Uğur Gülen, trafik sigortasında bedeni tazminatlarda standart olmamasının tüketiciyi mağdur ettiğini belirterek, trafik sigortası ile ilgili 100 binin üzerinde dosyanın mahkemelerde görüşüldüğünü söyledi. Gülen, “Tazminatın ödenmesi veya ödenmemesi konusu değil, ne kadar tazminat ödeyeceğimizi belirlemek için mahkemelere gidiyoruz” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, trafik sigortasına yönelik düzenleme yapılmamasının tüketicileri mağdur edeceğini söyledi. Uğur Gülen, trafik sigortasında özellikle bedeni hasarların tespit edilmesinde standart olmadığını belirterek, “Ana problem bedeni hasarlardaki hesaplamada standardizasyon noksanlığı” dedi.
Uğur Gülen, şu anda Meclis’te olan, geri çekilen ve Adalet Komisyonu’na geri gönderilen maddelerden birinin standardizasyon koyma yetkisinin, mevcut sigortacılıkta kanun koyucu olan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (SEDDK) verilmesi olduğunu, bunun da son derece önemli bir konu olduğunu kaydetti.
Mahkemelerde 100 bin Dosya Var
Bedeni tazminatlarda standart olmamasının, tüketici açısından mağduriyet yarattığına değinen Uğur Gülen, şunları söyledi:
“Standart olmayınca bu sefer ne oluyor? Anlaşamayınca, hukuk sistemine başvuruyoruz. Mahkemeler iki buçuk, üç yıl sürüyor. Ve yaptığımız tek şey, ne kadar tazminat ödeyeceğimizin belirlenmesini konuşuyoruz. Yani, ödeme veya ödememe değil, tazminatı ne kadar ödeyeceğimizi belirlemek için mahkemeye gidiyoruz. Şu anda Aksigorta olarak, trafik sigortaları ile ilgili mahkemelerde devam eden dosya sayımız 9 bin 400. Bakın 9 bin 400 tane mahkemede dosyamız var. Tek şeyi, ne kadar tazminat ödeyeceğinizi belirlemek için. Aksigorta sektörün yüzde 10’u deyin, demek ki Türk sigorta sektöründe 100 binin üzerinde trafik sigortası ile ilgili dosya mahkemelerde ne kadar tazminat ödeyeceğinin belirlenmesini bekliyor.”
Sigorta Sektörü Dava Ediliyor
Uğur Gülen, “Vatandaş neden mahkemelere gidiyor, ödediğiniz tazminatları mı beğenmiyorlar?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Mağdurlarla hiç alakası yok. Mağdurlarla sigorta sektörü arasında bir aracılar var. Bu aracılık müessesesi mağdurlardan vekaletname alıyor, sigorta sektörü dava ediliyor. Aslında burada mağdurun eline daha az para geçiyor. İkincisi, tüketici, alacağı parayı çok uzun dönemler, yıllar sonra alıyor. Bizim derdimiz, mağdura hızlı bir şekilde gerçekten herkesin mutabık olduğu standartlarla belirlenmiş tutarı hızlı bir şekilde ödemek; sigorta sektörünün tek isteği bu.”
Yasa Çıkarsa Bundan Tüketici Karlı Çıkacak
Yasanın çıkması durumunda tüketicinin son derece karlı olacağını, mağdurların aracılara başvurmadan direk sigorta şirketine gelip tazminatını alabileceğini vurgulayan Uğur Gülen, “Böylece aracılara verilen tutarı tasarruf edecek. Bunu kendi alacak, hızlı bir şekilde alacak. Çünkü bir standart var, neyin nasıl hesaplanacağını belirleyen bir standart olacak. Standart, süreci son derece hızlandıracak ve standardizasyonun olması aslında mağdurun gelirini azaltan aracılık giderlerini de azaltıp, mağdurun daha fazla gelir elde etmesini, daha fazla tazminat ödenmesini sağlayacak” şeklinde konuştu.
Trafik Sigortasından Bu Sektör Para Kazanmamıştır
Uğur Gülen, trafik sigortasının, sigorta sektörünün yıllardır hiç para kazanmadığı bir ürün olduğuna da dikkat çekerek, şu açıklamaları yaptı:
“Ben 12 yıldır bu sektörde çalışırım, 12 yıldır bu üründen, sadece 2020 yılında para kazanılmıştır; o da salgından kaynaklı araç hareketliliğin azalmasından dolayı. Onun dışında trafik sigortasından bu sektör para kazanmamıştır. Çünkü trafik sigortası 20 milyon müşteriye giden bir üründür. Trafik sigortası genelde sigorta şirketleri tarafından müşteriyi kazanmak için müşteri yakalamak için sunulan bir üründür; para kazanmak için bir ürün değildir. Buradan en büyük zararı aslında gene tüketici görür.”
Yasa Çıkmazsa Primler Artacak
Uğur Gülen, “Bu yasa çıkmazsa trafik sigortasının fiyatında artış olacak mı?” sorusunu, şöyle yanıtladı:
“Yüzde yüz böyle olacaktır. Trafik sigortasında primler kanun koyucu tarafından bir tavanla belirlenmiştir. Bugün ortalama primlere baktığım zaman trafik sigortasındaki primler tavanın yüzde 30-35 altından satılmakta. Yani kanun koyucunun 100 lira dediği ürünü sigorta sektörü bugün 70 liraya, 65 liraya satmaktadır. Eğer bu yasa çıkmaz, tekrar belirsizlik ortaya gelirse sigorta sektörünün maliyetleri artacaktır. Maliyeti artan sigorta sektörü mutlaka zaman içinde primleri artırmak durumunda kalacaktır. Bu artan primlerde tüketicinin cebinden çıkacaktır. Tüketici burada mağdur olacaktır.”