Sigorta Gazetesi

12. Kalkınma Planı Meclis’te. BES’te neler değişecek?

12.Kalkınma Planı Meclis’e sunuldu. 12. Kalkınma Planı’nda ekonomik hedeflerle ilgili yeni tahminler belirlendi. 12. Kalkınma Planı’nda BES’e de detaylı yer verildi.

12.Kalkınma Planı Meclis’e sunuldu. 12. Kalkınma Planı’nda ekonomik hedeflerle ilgili yeni tahminler belirlendi. Kalkınma Planı’nda BES’e de detaylı yer verildi. Buna göre Plan’da, tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulması hedefleniyor. Plan döneminde tasarrufların artırılması hedeflenirken, BES daha cazip hale getirilecek ve fon tutarı ile katılımcı sayısı artırılacak.

Plana göre, Otomatik Katılım Sistemi (OKS), işveren katkısını içerecek şekilde geliştirilecek ve fon çeşitliliği sağlanacak. OKS, işveren katkısı ile birlikte ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülecek ve tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacak. OKS’de fon çeşitliliği katılımcıların farklı risk algısı ve tercihlerini dikkate alacak şekilde artırılacak.

25 YAŞ ALTI ÖĞRENCİLER İÇİN BES

12.Kalkınma Planı’nda BES’te yapılan kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması sağlanacak. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek.

Öte yandan, Plan’da, nüfusun yaşlanmasının sosyal güvenlik sistemi üzerindeki etkilerinin azaltılması için bakım sigortası uygulaması başlatılacak.

Exit mobile version