TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, deprem bölgesinde tarımsal varlıkların sigortası ve TARSİM’den ödenen hasarlar konusunda açıklamalar yaptı. Günal, “Toplamda 948 hasar için 11 milyon civarında hasar ödedik. Hesaplarımıza göre de 24 milyon TL muallak hasarımız olacak” dedi. Serpil Günal, deprem bölgesinde poliçe üretiminde düşüş olduğunu da vurguladı.
EDİTÖR: AYTAÇ NALLAR
TARSİM Genel Müdürü Serpil Günal, deprem bölgesinde hasarların ağırlıklı hayat sigortalarından kaynaklandığını, bitkisel üründe önemli bir hasar ihbarı gelmediğini söyledi. Günal, deprem bölgesinde poliçe üretiminde düşüş olduğunu da kaydetti. Günal, deprem bölgesinde tarımsal varlıkların sigortası ve TARSİM’den ödenen hasarlar konusunda açıklamalar yaptı.
Serpil Günal, depremde ağırlıklı hayvan hayat tarafından hasar ihbarı aldıklarını, sera hasarları dışında bitkisel anlamda depremle alakalı hasar ihbarı olmadığını belirterek, “Baktığınız zaman burada kayısı, limon, mandalina, pamuk, buğday üretimi var. Dolayısıyla bitkisel anlamda da çok yoğun tarımsal faaliyet gösterilen bir bölge ama bitkisel anlamda bir hasar almadık. Çoğunluk hasarımız hayvan hayat ve kümes hayvanlarında. Özellikle Malatya tarafında kümes hayvanlarında hasar aldık” dedi.
BÖLGEDE SİGORTALILIK ORANI YÜZDE 15-20
Serpil Günal, deprem bölgesinde sigortalılık oranları hakkında bilgi vererek, geçen sene toplam prim üretiminin 3.1 milyon adet olduğunu, deprem bölgesinde, 11 ilde 273 bin poliçe üretimi olduğunu kaydetti. Günal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Toplam poliçelerin yüzde 9’unu deprem bölgesinde üretmişiz. Türkiye’de 296 milyar tarımsal varlığı sigortalamışken, deprem bölgesindeki illerde 33-35 milyar TL varlığı sigorta kapsamına aldık; o da yüzde 11’e tekabül ediyor. Aynı şekilde geçen sene tüm Türkiye’de biz 35-36 milyon dekar alanı sigorta kapsamına aldık, deprem bölgesinde ise 5.3 milyon dekar alan sigorta kapsamında; bu da yüzde 15’e tekabül ediyor. Yani, deprem bölgesinde yüzde 15-20 sigortalılık oranı var.”
11 MİLYON TL HASAR ÖDEMESİ YAPTIK
Deprem bölgesinde 124 dekar alanda hasar meydana geldiğini, 5.106 adet hasar ihbarı aldıklarını ve 4.409 hasar dosyasının işlemlerinin tamamlandığına dikkat çeken Günal, 730 adet hasar dosyasının da işlemlerinin devam ettiğini söyledi. Günal, en fazla hayvan hayat sigortasında hasar ödediklerini vurgulayarak, şu açıklamaları yaptı:
“Diyarbakır, Kahramanmaraş, Antep, Adıyaman, Hatay, Malatya, Kilis ve Şanlıurfa’da hayvan hayat sigortası için 5 milyon 144 bin TL hasar ödedik. Kümes hayvancılığında Malatya’da 17 adet hasar dosyası açıldı, 4.4 milyon TL hasar ödedik. Seralarda ise 1.5 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdik. Toplamda 948 hasar için 11 milyon civarında hasar ödemiş olduk. Hesaplarımıza göre de 24 milyon TL muallak hasarımız olacak.”
POLİÇE ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR
Serpil Günal, “Deprem bölgesinde sigorta yapılıyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Sigorta yapmaya devam ediyoruz. Deprem bölgesinde özellikle kuraklık verim sigortası var, onların süresini uzattık. Deprem bölgesinde poliçe üretimine devam ediyoruz ama bu bölgelerde büyük yıkım var; dolayısıyla poliçe üretiminde bir düşüş yaşıyoruz.”