Sigorta Gazetesi

18 yaş ve vakıflardan BES’e 42 milyar TL gelecek

AK Parti Milletvekili İsmail Güneş, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklama yaparak, “18 yaş altı genç ve çocukların BES sistemine geçebilmesine imkân sağladık. 10 yılda 2,4 milyon çocuğun BES sistemine girmesini ve 32 milyar TL’lik bir gelir olmasını tahmin ediyoruz. Vakıf ve sandıklardaki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarılması için ikinci bir fırsat veriyoruz. 2023 yılının sonuna kadar 10 milyar TL’lik bir aktarım beklenmektedir” dedi. İsmail Güneş, trafik sigortasındaki düzenlemeler hakkında da açıklamalar yaptı.

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla hazırlanarak, Meclis’e gönderilen ve Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısı ile hem zorunlu trafik sigortasında tazminat ödemelerine yönelik yeni düzenleme yapılacak hem 18 yaş altı gençler bireysel emeklilik sistemine girebilecek hem de dernek, vakıf ve sandıklardaki kişiler BES’e aktarım yapabilecek.

Yasa tasarısında imzası da olan AK Parti Milletvekili İsmail Güneş, sigortacılık ve BES’teki düzenlemeler ilgili Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalar yaptı.

Ekonomik Büyüklüğü 40 Milyar TL

Sayıları 23 milyon olan 18 yaş altı genç ve çocukların BES sistemine geçebilmesine imkân sağladıklarını, 10 yılda 2,4 milyon çocuğun BES sistemine girmesini ve 32 milyar TL’lik bir gelir olmasını tahmin ettiklerini belirten İsmail Güneş, “Vakıf ve sandıklardaki emeklilik birikimlerinin BES’e aktarılması için ikinci bir fırsat veriyoruz. İlk defa 2007 yılında başlayan ve 10 yıllık sürede 20 vakıf ve sandıklardan 21 bin 760 üye geçiş yapmış ve 2,1 milyar TL birikim sağlamıştır. Bu kanuni düzenlemeyle 50 vakıf ve sandıklara; 300 bin kişiye bu imkân yeniden sunulmakta olup ekonomik büyüklüğü 40 milyar TL’dir. 2023 yılının sonuna kadar 10 milyar TL’lik bir aktarım beklenmektedir” dedi.

Talep Vakıf ve Sandıklardan Geldi

İsmail Güneş, konuşmasında, dernek ve vakıflardan BES’e aktarım talebinin BES’ten gelmediğini, buradaki talebin vakıf ve sandıklardan geldiğini ifade ederek, “Yaklaşık 50 civarında bu şekilde vakıf ve sandık birikimlerini BES’te daha rantabl değerlendirebileceğini düşünerek buraya geçme istekleri var” şeklinde konuştu. Güneş, bu konuda şunları söyledi:

“Buradaki gelen talep daha çok vakıf ve sandıklardan gelmektedir, bunlar daha çok ihtiyari emeklilik sandık ve vakıflarıdır. Buradaki temel amaç şudur: Her kişinin tüm birikimi ayrılmış olacak ve buradaki yetkili organlarca karar alınacak ve bu karar alındıktan sonra da buradaki meblağdan 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla mevcut meblağ olacak ve bunun geçiş tarihi de 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçecek.

50 Vakıf ve Sandıkta 300 Bin Kişi Var

Burada, yaklaşık 50 adet vakıf ve sandık bulunmakta ve toplamda 300 bin kişi bu vakıf ve sandıklarda, toplam meblağlar da 40 milyar TL’dir, bu tamamen isteğe bağlı bir şey olup 2023 yılına kadar ilk etapta 5 milyar TL, 2023 yılına kadar da 10 milyar aktarım gerçekleşmesi beklenmektedir. Burada, tabii bu bireysel emekliliğe geçişlerde diyelim ki daha önceki sandıklarda biriken parayı bireysel emekliliğe geçirdiğiniz zaman burada herhangi bir devlet katkısı olmayacaktır, bundan sonra üzerine ilave bir para yatırırsa oradan yüzde 25 oranında devlet katkısı alacaktır.

Diğer taraftan, buradaki birikimlerini BES’e aktarırken buradaki gelir vergisinden muafiyet var. Bir de buradaki aktarılan parayı bir sefere mahsus olarak; eğer bir kişinin gideri varsa –normalde BES’de de var o- diyelim ki belli bir oranını siz gider olarak gösterebiliyorsunuz, o şekilde bir kereye mahsus olarak gider olarak gösterebileceksiniz. Üç yıl çıkma şansınız yok. Eğer, dediğim gibi, bu, tamamen o vakıf ve sandıklardaki genel kurulca alınacak karar neticesinde ve kişinin istemesiyle olacak bir şey. Emekli olmuş kişiler buraya geçerse burada tabii ki BES kuralları geçerli olacak. Eğer BES’de emekliliği hak ediyorsa devam edecek, etmiyorsa da BES’in emeklilik şartlarına uyacak.”

Trafikte Düzenleme Olmazsa Primlerde Yüzde 20 Artış Olabilir

İsmail Güneş, trafik sigortasında yapılacak düzenleme hakkında da detaylı bilgi vererek, Anayasa Mahkemesinin Karayolları Trafik Kanunu’nun 90 ve 92’nci maddelerinde kısmi iptallere hükmettiğini, iptal gerekçesi olarak, kanunda genel bir çerçeve çizilmeksizin idarenin takdir yetkisine göre düzenlenen genel şartlar aracılığıyla tazminat hesaplamalarına dair esasların belirlenmesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirttiğine değindi. Anayasa Mahkemesinin kısmi iptal kararı sonrasında ortaya çıkan son durumda tazminatlarda ortalama yüzde 53, vefat tazminatlarında ortalama yüzde 40 artış olduğuna işaret eden Güneş, şunları söyledi:

“Her ne kadar bu durum ilk bakışta hak sahiplerinin lehine gibi görünse de bu artışların beklenen toplam muallak tazminat yükünde yüzde 28 artışa sebep olacağı ve bu muallak tazminatlardaki bu artış nedeniyle pasiflerin 5,9 milyar TL yükselmesiyle sigorta şirketlerinin öz sermayelerinin yaklaşık yüzde 26 oranında eriyeceği öngörülmektedir. Artan maliyetlerin nihai olarak vatandaşa prim artışı olarak yansıtılması kaçınılmaz olduğundan zorunlu trafik sigortası prim tutarında yaklaşık yüzde 20 oranda bir artış olacağı değerlendirilmektedir. Zorunlu mali sigorta kapsamında tazminatlardan değer kaybı tazminatı, destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatı hesaplamalarının nasıl yapılacağına yönelik düzenlemeler yapılmaktadır. Bu kapsamda destekten yoksun kalma ve sürekli sakatlık tazminatı hesaplamalarında ülkemiz demografik gerçeklerini en doğru biçimde yansıtan ulusal doğum ve ölüm istatistiklerini kullanarak hazırlanan hayat tablosunun kullanılması kaçınılmazdır.”

Sektörü 2,1 Milyar Lira Maliyet Getirir

İsmail Güneş, zorunlu trafik sigortasında düzenleme yapılmaması ve dolaylı zararların teminat kapsamı içerisinde değerlendirilmesi hâlinde dolaylı zararların sigortacılık sektörüne yaklaşık 2,1 milyar TL ilave maliyet yaratacağını, bu maliyetlerin ise sigortalara yansıtılması sonucunda primlerin yüzde 30 ile 44 aralığında bir artışa sebebiyet vereceğini kaydetti. Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin, ortalama primi 8.635 TL olan otobüs araç grubunun primi 12.200 TL’ye yükselecektir. Normalde, eğer bir kişi, trafik kazasında vefat ettiyse, bunun yakınlarına, destekten yoksun kalan hak sahiplerine normalde biz tazminat ödüyoruz, ama diyoruz ki, ‘senin burada kusurun varsa o kısmını biz ödemeyiz’. Diğer taraftan, zorunlu trafik sigortasındaki temel amaç, doğrudan kayıpları telafi etmek yani dolaylı kayıpları telafi etme gibi bir sorumluluğu yok. Gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti gibi dolaylı zararları burada yine biz ödemiyoruz, çünkü bunları ödediğiniz zaman sigorta primleri yine artacaktır ve öngörülemez bir maliyetle karşılaşacağız.”

Exit mobile version