Sigorta Gazetesi

2021 sigortada tamir yılı olacak

KPMG Türkiye, sigorta sektöründe 2020 görünümünü ve 2021 beklentilerini araştırdı. KPMG Türkiye Perspektifinden Sigorta Sektörüne Bakış başlıklı rapora göre pandemide daralan sektörün 2021’de güçlü bir geri dönüş yapması bekleniyor. 2021 sektörün ‘tamir yılı’ olacak.

KPMG Türkiye’nin açıkladığı rapor, sigorta sektörünün 2020 performansını değerlendiriyor, 2021 beklentilerini analiz ediyor. Rapora göre, 2020’de salgın nedeniyle küresel ölçekte daralan ve sosyal olayların etkisiyle dünyada son yılların en yüksek hasar ödemesini yapan sektörün 2021’de güçlü geri dönüşü bekleniyor. Türkiye’de 300 milyar TL sınırını geçen sigorta sektörünü hayat dışı branşlar besliyor.

Artan Rekabet, Değişen Müşteri Tercihleri

KPMG Perspektifinden Sigorta Sektörüne Bakış Raporu’ndan öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Küresel ölçekte salgının da etkisiyle sektörün teknolojik atılım süreci zorunluluğa dönüşmüş durumda. Şirketler, bir yandan eşi görülmemiş bir yılın sarsıntıları ile mücadele ederken diğer yandan artan rekabet ve değişen müşteri tercihlerine ayak uydurmaya çalışıyorlar.

Süreçlerin çevrimiçi dünyaya aktarılması ve rekabet gücünün sigortalananlara geçmesi fiyatlamalar üzerinde de baskı oluşuyor. Hem salgın sürecinin etkileri hem artan yatırım harcamaları hem de rekabet eksenindeki değişim, sektörün kârlılık görünümünün gelecek dönemlerde dalgalanmasına yol açabilir.

Türkiye’de Güçlü Sinyaller Var

Ekonomik Aktivite Prim Hacim, Gelirlerini Destekleyecek

Tasarrufa BES Dopingi

Katılım Sigortacılığında Büyüme Dönemi

Uzun: Küresel Görünümü Salgının Seyri, Aşılama Süreci Belirleyecek

‘KPMG Türkiye Perspektifinden Sigorta Sektörüne Bakış’ raporunu değerlendiren KPMG Türkiye Sigortacılık Sektör Lideri Ali Tuğrul Uzun, 2020’de salgın etkisiyle derinden yaralanan küresel hizmetler, imalat ve lojistik gibi sektörlerde poliçe üretimlerinin daraldığını belirterek, 2021’in ‘hasarların tamir edileceği’ bir yıl olacağını söyledi. Uzun, şunları söyledi:

“2020 büyük organizasyon iptalleri gibi salgının doğrudan doğruya sebep olduğu yüklü hasarların yanı sıra doğal afetler açısından da maliyetli bir yıl oldu. 2020, yaşanan kitlesel sokak gösterileri gibi sosyal olaylar, doğal afetler ve mesela Beyrut Limanı patlaması gibi olaylarla değerlendirildiğinde dünyada son yılların en yüksek hasar ödemesinin yapıldığı yıl oldu. 2021’nin de devam eden salgın ve mart ayında yaşanan Süveyş Kanalı kazası gibi olaylarla başladığı düşünüldüğünde kolay bir başlangıç olmadığı söylenebilir. Küresel görünümü genel olarak salgının seyri ve aşılama süreci belirleyecek. Orta vadeli görünümde ise gelişen ülkelerin rolü etkili olacak. Gelişen ülkelerin küresel prim pastasından alacağı payın hızla büyüdüğü senaryolar halen baz niteliğinde. Çin’in salgın sürecini atlatarak yeniden büyüme trendine girmesi de bu senaryoyu destekliyor. 2020 yılında daralan sektörün 2021’de güçlü bir geri dönüş yapması bekleniyor. Bu sebeple, sektörün 2021 beklentileri oldukça kuvvetli.”

Exit mobile version