Sigorta Gazetesi

‘2022’de BES’in arkasındaki rüzgar artacak’

AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, BES’te devlet katkısının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılması, asgari ücretteki artış ve 18 yaş altının BES’e girmesine imkan tanınmasının 2022’de BES’in arkasındaki rüzgarı daha da artıracağını söyledi. Kuruca, “2022’de, yüksek ilgi seviyesi öngörüyoruz ki, müşterilerimizden gelen mesajlar da bu yönde” dedi.

Editör: Aytaç NALLAR

AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, Türkiye’deki en sıcak gündemlerden birinin ekonomi olduğunu ve son beş sene içerisinde her ekonomi programının başrollerinde bireysel emekliliğin rol aldığını belirterek, BES’in, hem ülke için hem kişiler için ne kadar önemli olduğunun altını çizen bir olgu olduğunu söyledi.

Fırat Kuruca, BES’teki devlet katkısının yüzde 25’ten, yüzde 30’a çıkarılmasını değerlendirerek, 2021 yılında devlet katkısından yararlanma tutarının 894 liraya geldiğini, 2022’de hem asgari ücretteki artış hem de devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması ile bu desteğin 1.500 liraya çıkacağını kaydetti ve “Çok cömert bir artış” dedi.

TASARRUF SEVİYEMİZ DÜŞÜK

Fırat Kuruca, dünyada gelişmiş ekonomilerin gelişmesinin ve sağlamlığının arkasındaki en büyük gerçeğin birikim olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Zaman içerisinde yapmış oldukları tasarruflar. Onlar da daha çok birikimli hayat sigortaları ve bireysel emeklilik üzerinden yapılmış. Yılların birikimi trilyonlarca dolar. Amerika’da belki 20 trilyon dolar, Avrupa da belki bir o kadar. Bunlarla ekonomilerini finanse edebiliyorlar, büyütebiliyorlar. Türkiye’deki zayıflıklardan bir tanesi tasarruf seviyesinin düşük olması ve uzun vadeli olmaması, kısa vadeli olması. Bireysel emeklilik ise, yıllar evvel kurulmuş olan bu sistemlerin Türkiye’de 17 sene evvel kurulmuş hali. Şu ana kadar iyi bir büyüme gerçekleştirmiş olmakla birlikte tabi Türkiye ekonomisini finanse edebilmesi için daha da büyümesi lazım. O yüzden bu destekler söz konusu.”

BES’E GİRMEMİŞ OLANLAR PİŞMAN

Dünyada bu kadar cömert ve bu kadar anlaşılır bir destek sistemi olmadığına da değinen Fırat Kuruca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genelde gelir vergileri üzerinden ücretlerden kesintiler şeklinde olur. Burada son derece transparan, açık ve güvenilir bir şekilde kurgulanmış bir sistem. O yüzden büyümesi destekleniyor. O yüzden her türlü ekonomik programın baş aktörlerinden birisi oluyor. O sebeple ben gerçekten ülkenin ekonomisinin gelişimi için çok önemli olduğuna inanıyorum. Aynı zamanda bireylerin emekliliğe hazırlanması için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Mesela geçen sene pandemi ortamında, birtakım müşterilerle yaptığımız araştırmalarda görüyoruz ki, bireysel emeklilikte birikim yapanlar çok mutlu, memnunlar. Böyle riskli ortamda, birikimi olduğu için zamanında bireysel emekliliğini bozmuş olanlar veya bireysel emekliliğe girmemiş olanlar pişmanlıklarını dile getiriyor.”

Fırat Kuruca, son gelişmelerin BES’e yansımasını da değerlendirerek, devlet katkısındaki yüzde 30’luk artış, asgari ücretteki artış ile devlet katkısının yüzde 68 arttığını söyledi. Kuruca, “2021 ortasında 18 yaş altına da BES yapabilme fırsatı doğmuştu. Şimdi her ikisiyle birlikte BES’in arkasındaki rüzgarın biraz daha artacağını söyleyebiliriz. 2022 yılı için 2021’e göre çok daha yüksek ilgi seviyesi öngörüyoruz. Müşterilerimizden de o şekilde mesajlar geliyor. Bence hem ekonomimiz açısından hem bireylerimiz açısından oldukça önemli bir gelişme” dedi.

Exit mobile version