2024’te birçok ülkenin seçime gidecek olması potansiyel siyasi çalkantılara ilişkin endişeleri artıyor ve küresel ölçekte kendilerini korumaya çalışan işletmeler arasında siyasi risk sigortasına yönelik talep de artıyor.
2024’te birçok ülkenin seçime gitmesi, siyasi risk sigortasına talebi artırdı. Uluslararası haber ajanslarına göre, 2024’te, planlanan seçimler beraberinde de siyasi riskleri getirecek. Potansiyel siyasi çalkantılara ilişkin endişeler artıyor ve küresel ölçekte kendilerini korumaya çalışan işletmeler arasında siyasi risk sigortasına yönelik talep de artıyor. Bu durum da reasürans ihtiyacını artırıyor.
Haberlere göre, 2024’te seçim yapacak ülkeler toplam 44,6 trilyon dolarlık GSYİH’yi temsil ediyor ve bu da küresel GSYİH’nın yüzde 44’ünü oluşturuyor. Sigortacılar, dünya çapındaki işletmelerin, hükümet sözleşmelerinin iptal edilmesine, sivil huzursuzluk ve siyasi şiddetten kaynaklanan mali kayıplara karşı önlem almak için harekete geçiyor.
Kamu sektörü sözleşmelerinin iptal edilmesi veya ödeme yapılmaması riskini azaltmak için işletmeler bu durumlara karşı sigortaya yöneliyor. İşletmeleri korkutan bir başka konu da hükümet değişikliklerinden sonra ülkelerin mali sıkıntıyla karşı karşıya kalmaları. Sigortacılar, bir ülkenin seçim sonrasında borçlarını ödeyememesi riskine karşı korunmak için siyasi risk teminatının alınabileceğini söylüyor.
ÖNEMLİ KAYIPLARA NEDEN OLABİLİR
Uzmanlar, seçime gidecek ülkelerin ekonomilerinin büyüklüğü hesaba katıldığında seçimlerin çokluğu işletmeler için artan tehlike anlamına geliyor. İşletmeler ani ekonomik şoklara karşı savunmasız kalabilir, bu da uzun vadeli karar almayı zorlaştırabilir ve önemli kayıplara neden olabilir. Uzmanlar, ABD gibi siyasi açıdan istikrarlı ülkede bile 2020 başkanlık seçimlerinin ardından Capitol Hill’de yaşanan olayları örnek göstererek, seçimle bağlantılı siyasi şiddete işaret ediyor.
Uzmanlar, sürpriz bir seçim sonucu veya politikadaki radikal değişiklik, alışılmışın dışında ekonomi politikalarına sahip adayların ivme kazanmasının bir ülkenin tahvil piyasasında şoka neden olabileceğini, faiz oranlarında değişiklik ve para biriminin yeniden değerlemesi riskini doğurabileceğini belirtiyorlar.
HANGİ ÜLKELERDE SEÇİM OLACAK?
- İngiltere: Aralık
- Güney Kore: Nisan
- Hindistan: Nisan-Mayıs
- Güney Afrika: Mayıs-Haziran
- Meksika: Haziran
- ABD: Kasım