TSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, sigorta sektörünün 2025 yılı ilk yarı sonuçlarını değerlendirirken, yaklaşmakta olan reasürans yenilemeleri hakkında da görüşlerini açıkladı.
Editör: AYTAÇ NALLAR
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu, sigorta sektörünün ilk 6 ayda enflasyonun çok üzerinde büyüdüğünü belirterek, “Sektör aktifini büyüttü, karlılığını büyüttü, karlılığı büyüdüğü için öz kaynakları da büyüdü. İkinci altı ayda da benzer bir performansı umuyoruz” dedi.
Neciboğlu, yılın ilk yarısında prim üretiminin yüzde 51 oranında arttığını ifade ederek, “Bu enflasyonun oldukça üzerinde. Dolayısıyla reel olarak da sigorta sektörümüz büyüyor ve 576 milyar TL brüt prime geldi. 2025 sonunda 1.2 trilyon TL’yi aşmasını umuyoruz” dedi.
Neciboğlu, sektörün aktif büyüklüğünün 2.9 trilyon TL’ye geldiğini, 3 trilyona çok az kaldığını kaydederek, buradaki büyüme oranının da yüzde 56 olduğunu söyledi. Neciboğlu, “Aktif büyüklük, hayat emeklilik şirketlerinin fon tarafındaki büyüklüğü sebebiyle büyüyor. Büyüme oranına baktığımızda, yani aktifin yıldan yıla yüzde 56 oranında büyümesi sektörün dev bir büyüklüğe doğru gittiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.
ÖDEDİĞİMİZ HASAR PRİMLERİN ALTINDA KALDI
Neciboğlu, karlılık tarafında da sektörün yılın ilk yarısında büyümeye devam ettiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sektörümüz 576 milyar TL prim üretti. Bu şekliyle bir satış geliri var. Diğer taraftan hasar ödüyoruz. Hasarlarımız yüzde 47 oranında arttı. Yani prim büyüklüğümüz yüzde 51 artarken, ödediğimiz hasarlarımız yüzde 47 oranında artmış. Toplam 218 milyar TL ilk altı ayda hasar ödemişiz. Bu önemli bir hasar büyüklüğüdür. Dolayısıyla ödediğimiz hasarlar topladığımız primlerin altında kalmış. Hasar/prim rasyomuz ise yüzde 71. Geçen sene de hasar/prim rasyosu 71’di, bu sene de 71’de tutabilmişiz. Bu da karlılıkta bir istikrar getirdi.”
KARLILIK PRİMDEN, ÖZKAYNAKTAN FAZLA BÜYÜDÜ
Neslihan Neciboğlu, sigorta sektörünün 82 milyar TL teknik kar elde ettiğini de açıklayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Karlılığın çoğunluğu hayat dışından geliyor ve bu oran yüzde 72 oranında büyüdü. Karlılığın büyük bir çoğunluğu hayat dışından geliyor. Dikkat ederseniz, aktif yüzde 56 büyürken, prim yüzde 51 büyürken, hatta özkaynak yüzde 58 büyürken; karlılık yüzde 72 büyümüş, yani hepsinden daha fazla büyümüş. Bunun birkaç sebebi var. Hayat dışında birçok ürünümüz var; bazıları teknikte zarar ediyor, bazıları teknikte kar ediyor. Kümülde 82 milyar TL kardan bahsediyoruz. Ülkemizde hala yüksek faizli bir ortamda faaliyet gösteriyoruz. Tabi bu mali gelirlerin artmasına neden oluyor. Geçen seneden bu seneye mesela Türkiye’de sigorta şirketleri mali gelirlerini, yatırım gelirlerini yüzde 60 oranında arttırdılar.”
REASÜRANS PİYASASINDA YUMUŞAMA GÖRÜYORUZ
Neslihan Neciboğlu, yaklaşmakta olan Baden Baden, dolayısıyla reasürans yenileme görüşmeleri hakkında da açıklamalar yaptı. Reasürans piyasasını yumuşak gördüklerini, 2026 yenilemelerinde bu avantajı sağlamayı umduklarını vurgulayan Neciboğlu, bu konuda da şunları söyledi:
“Reasürans maliyetleri bizim için önemli ve fiyata yansıtmak durumunda kalıyoruz. Dolayısıyla o piyasa ne kadar yumuşarsa bizim açımızdan fiyatlama istekliliği de o kadar yüksek olur. Biz de bunun için çok yoğun bir çaba içerisindeyiz. Genel izlenimiz şöyle: 2024 yılında hafif bir yumuşama vardı, 2025’te de benzer yumuşamanın devam edeceğini söylüyoruz. Deprem bizim için büyük risk ama özellikle fırtına, Amerika’daki kasırgalar gerçekten çok çok daha büyük bir risk. Dolayısıyla bu biraz etkiliyor. Amerika’daki kasırga sezonu da kasım ayına kadar devam ediyor. O yüzden şimdiden bir şey söylemek biraz erken, ne olacağı belli olmaz. Ama sadece şunu ifade edeyim; karlılıkları son derece artıyor, reasürans piyasasının. Karlılıkları arttığı için de reasürans piyasasına konulan sermaye her geçen gün artıyor. 2017’de çok büyük bir kasırga vardı Amerika’da ve o yüzden biraz geri çekilmişlerdi. 400-500 milyar dolar civarında olan reasürans sermayesi bugün 800 milyarlara kadar geldi. Bu neyi gösteriyor? Aslında karlılıkları arttığı için sermaye iştahı yüksek ve reasürans kapasitesinin fazla olacağının sinyallerini veriyor.”