Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, yüksek getiriler sayesinde BES’in yatırım aracı haline geldiğini belirterek, “Daha iyi müşteriler, yüksek meblağlarda getiriyi tercih ediyor. Bunlar çok yüksek rakamlar. Örneğin, 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon lirasını BES’te değerlendiren müşteriler var” dedi.
Editör: Aytaç NALLAR
Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, yüksek getiriler sayesinde BES’in yatırım aracı haline geldiğini söyledi. Ayhan Sincek, BES getirileri hakkında açıklamalar yaptı.
Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım Platformu (BEFAS), sayesinde emeklilik fonlarının şirketler arası serbest dolaşımına imkan tanındığını; katılımcıların, istediği şirketin, istediği fonlarını tercih edebildiğini belirten Sincek, BEFAS’a, BES fonlarını aktif yöneten katılımcıların ilgisinin yoğun olduğunu kaydetti.
BEFAS ADETA ŞAMPİYONLAR LİGİ
Sincek, BEFAS’ın, Şampiyonların Ligi’ne benzeterek, “Kamu otoritesinin de istediği, her fonun değil performansı iyi fonların orada yer alması. İyi getirili fonların yer alması gerekiyor. Yoksa standart fonlar hepimizde var. Daha iyi müşteriler, yüksek meblağlarda getiriyi tercih ediyor. Bunlar çok yüksek rakamlar. Örneğin, 10 milyon, 20 milyon, 30 milyon lirasını BES’te değerlendiren müşteriler var” dedi.
Ayhan Sincek, “Yüksek meblağlı rakamları BES’te değerlendirenlerin kısa vadede çıkışlarında zararları oluyor mu?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Bankacılıktaki stopaj neyse biz de ona tabiyiz. Dolayısıyla klasik enstrümanlarla BES’teki fonu bozmanın arasında büyük meblağlarda fark yok. Devlet katkısı için bahsetmiyorum. Fonu biliyor, getirisine inanıyor, parasını yatırıyor, çıktığı zaman da o günkü getirisi üzerinden stopajını ödüyor.”
FAİZSİZ FONLAR GETİRİDE FARK ATTI
BES’teki getirilerden de bahseden Ayhan Sincek, geçen senenin getiriler açısından çok iyi kapandığını, enflasyonun üzerinde bir getiri sağlandığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yıl sene başından beri hikaye biraz farklı. Getiri sağlayacak enstrüman bulmak zor. Bütün enstrümanlarda getiri sıkıntısı yaşanıyor. Sene başından bu yana BES’teki getiri yüzde 5’lerde. Faizsiz fonlara baktığımızda hikaye farklı. Çünkü oradaki varlık dağılımı farklı, altın ağırlıklı. Kıymetli maden fonları da var. Faizsiz fonların getirisi iki katı, yüzde 10’larda. Tabi bu durum yılsonuna doğru değişir ve başa baş noktasına gelir. Geçen yıl altın ve döviz sabit giden bir yapıdaydı, hisse performansı yüksekti. Bu yıl ise altın ve dövizin performansı iyi.”