Sigorta Gazetesi

5.5 milyon çalışan bu sorunun cevabını merak ediyor

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği alanlar kıdem tazminatını tam olarak alabilecek mi? İşte, hukukçuların değerlendirmeleri…

3.5 milyonu kısa çalışma ödeneğinden yararlanan, 1.9 milyonu da ücretsiz izin desteği alan olmak üzere toplam 5.5 milyona yakın çalışan, kısa çalışma ve ücretsiz izinde geçen sürelerin kıdem tazminatında hesaba katılıp katılmayacağını merak ediyor.

Bugün çalışanların bazıları mart ayından beri kısa çalışma ödeneği alıyor, kimi çalışanlar da işverenleri tarafından ücretsiz izne çıkartıldığı için nisan ayından uygulamaya giren ve devletin ödediği nakdi ücret desteğinden yararlanıyor. Merak edilen ise, kimi çalışana göre 4 aylık, kimi çalışana göre de 6 aylık sürelerin kıdem hesabında nasıl değerlendirileceği?

Hukukçular Ne Diyor?

İş hukuku uzmanlarına göre, hem kısa çalışma ödeneği hem de ücretsiz izin desteğinde geçen süreler kıdem tazminatında hesaba katılmayacak. Yine uzmanlara göre, bu sürelerin hesaba katılabilmesi için İş Kanunu’nda düzenleme yapılması gerekiyor.

Uzmanlar, kısa çalışma ödeneği için 2011 yılında açılan bir dava nedeniyle Yargıtay’ın, kısa çalışma ödeneği alınan sürelerin kıdem tazminatında hesaba katılacağı yönünde bir karar verdiğini de hatırlatarak, bugün aynı kararın geçerli olup olmadığına yine yargının karar vereceğini belirtiyor.

Ücretsiz İzin Uygulaması Kanunda Tanımlanmıyor

Hukukçular, ücretsiz izin uygulaması için de şunları söylüyor: “Doğum izni sonrası çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi için çalışan kadınlar isterlerse ücretsiz izin hakkından yararlanabilir. Ücretli izinlerini, uzak bir yerde geçirecek olan çalışanlar, isterlerse 4 gün olmak üzere gidiş-dönüş yolda geçirecekleri süreyi ücretsiz izin olarak alabilirler. Bunların dışında İş Kanunu’nda ücretsiz izin uygulaması bulunmuyor. Dolayısıyla bugün koronavirüs nedeniyle uygulanan ücretsiz izin, bizim İş Kanunu’muzda tanımlanmıyor. Kanuna göre, ücretsiz izin uygulamasında çalışanların iş sözleşmesi askıya alınmış oluyor. Askıya alındığı için de kıdem tazminatı hesabından bu süreler geçerli değil.”

Exit mobile version