TSB’nin, Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan SEDDK Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, çarpıcı açıklamalar yaptı. 6 Şubat felaketinin bir milat olduğunu belirten Eroğlu, “Sigorta, ne sigortalıya, ne sigorta şirketine, ne de dağıtım kanallarına bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Felaketten bazı dersler çıkarttık ve görülen eksikliklere seyirci kalmayacağız. Bu saatten sonra hiçbir şekilde ben sigortalımı mağdur etmeyeceğim. Bu işi ciddi yapanlarla yola devam edeceğiz, ciddi yapmayanlara teşekkür edeceğiz” dedi.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, 6 Şubat’ın bir milat olduğunu belirterek, “Sigorta, ne sigortalıya, ne sigorta şirketine, ne de dağıtım kanallarına bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir” dedi.
Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), 25 Nisan’da, dijital platformda düzenlediği Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Eroğlu, 6 Şubat’ta yaşanan felaketten, bazı dersler çıkarttıklarını ve görülen eksikliklere seyirci kalmayacaklarını söyledi. DASK ile ihtiyari depremi tamamladıkları bir konsept üzerinde çalıştıklarını, ancak bazı sıkıntılar olduğunu ifade eden Eroğlu, “Artık biz, DASK veya ihtiyari deprem diye ayırmıyoruz. Sigortalı hangi kanaldan olursa olsun deprem teminatı almışsa, gerçekten deprem teminatı almış olacak. Bunu sizin insafınıza ya da dağıtım kanalların insafına hatta ve hatta sigortalının kendi insafına bırakmayacağız. Çok dersler gördük. Her gün bir şeyler öğreniyoruz, müsaade etmeyeceğiz. Yakın zamanda deprem tarifemizi açıkladığımızda neyi kastettiğimi anlarsınız” dedi.
SİGORTALIYI MAĞDUR ETMEYECEĞİM
Mehmet Akif Eroğlu, reel sektörün acilen sigortayla, doğru şekilde buluşması gerektiğine de dikkat çekerek, “İnanılmaz sıkıntılar var. Bankalardan satılan kurumsal sigortalarda ciddi sıkıntılar var. Bankalardan satılan deprem teminatlı poliçelerde ciddi sıkıntılar var. Bankasürans bacağını ciddi anlamda regüle edeceğiz. Bu saatten sonra hiçbir şekilde ben sigortalımı mağdur etmeyeceğim” şeklinde konuştu.
BU İŞİ CİDDİ YAPANLARLA YOLA DEVAM EDECEĞİZ
Sigorta şirketlerinin ve acentelerin trafikten sıyrılıp, enerjisini Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sigorta oranını artırmaya ayırması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trafik sigorta, şirketlerimizin, acentemizin kanını emen bir ur gibi; tüm enerjimizi, zamanımızı, motivasyonumuzu alıyor. Böyle bir felaketle karşılaştığımızda, KOBİ’lerde sigortalılık oranlarının yerlerde süründüğünü, şirketlere satılan poliçelerin içeriğinin inanılmaz eksikliklerle dolu olduğunu, bankadan satılan sigorta poliçelerinin kredi teminatıyla sınırlı olduğunu gördük. Ondan sonra bağıran sigorta şirketi, bağıran sektör temsilcileri, bağıran vatandaş, Sigorta ciddi bir iştir. Bu işi ciddi yapacağız. Bu işi ciddi yapanlarla yola devam edeceğiz, ciddi yapmayanlara teşekkür edeceğiz.”
ACENTENİN EĞİTİMİNİ SİGORTA ŞİRKETİNDEN ALACAĞIZ
Mehmet Akif Eroğlu, acilen dağıtım kanallarının rehabilite edilmesi gerektiğine de değinerek, şu açıklamaları yaptı:
“17 bin acente bizim en büyük gücümüz. Onlara gözümüz gibi bakmalıyız ama eğitiminden başka eksikliklerine kadar inanılmaz eksiklikler var. Her işi yaparım abi devri bitmiştir. Uzmanlaşma devridir. Acentenin eğitimi artık sigorta şirketine bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir. Acentenin eğitimini sigorta şirketinden alacağız. Acentenin eğitimi bu ülkenin stratejik sektörünün gelişimi için çok önemli hayati fonksiyon taşır ve biz acentemizi segmente edeceğiz, sertifikalandıracağız. Her gün onlarca saat zamanı alan trafik belasından da onları kurtarmak üzere trafik operasyon merkezini devreye aldığımızda; benim acentem bir saatini harcamayacak. Dolayısıyla trafikte yol haritasını açıklarken hem şirketlerimizin enerjisini, karlılığını, bilançosunu süpüren önemli bir kronik sorunu çözmeyi amaçladık. Hedefimiz, trafikte serbest tarifedir. Bu hedeften asla vazgeçmeyeceğiz. Bu hedefe bugünden yarına değil, altyapı hamlelerini yaparak, yapısal çözümler getirerek ulaşacağız.”