TSB’nin hazırladığı Pera Projesi kapsamında, 2024’e kadar sigortacılıkta dağıtım kanallarına yönelik yeni yol haritası da belirlendi. Proje ile gündeme ‘alternatif dağıtım kanalları’ ve ‘markalı sigorta’ kavramları geliyor. Proje; sigorta akademi programı ve yetkin satıcı olmak üzere iki etaptan oluşuyor. Dağıtım kanallarının gelişimi projesi doğrultusunda yüzde 3-7 prim artışları gerçekleşmesi ve 72 milyar TL’lik gelirin, 2,2 ila 5 milyar TL arasında artacağı hesaplanıyor.
TSB’nin hazırlayıp, kamuoyuna açıkladığı Pera Projesi ile sigortacılıkta dağıtım kanalları ile ilgili de yol haritası belirlendi. Pera Projesinde, 2024’e kadar sigorta acenteleri konusunda atılacak adımlar sıralandı. Pera Projesi raporunda, sigorta sektöründe en baskın kanalın acenteler olduğuna değinilerek, şu görüşlere yer verildi:
“Dağıtım kanallarının gelişimi kapsamında acentelerin geliştirilmesi ve sigorta akademi programı ve sigorta sektörünü profesyonelleştirmek adına sunulmuş yetkin acente modelinin getirilmesi incelenmektedir. Müşterilerin dijitale eğilimi ile sigorta şirketlerinin rollerinin değişeceği, müşteri odaklılığın ve teknolojik yapılarının artacağı tahmin edilmekte. Günümüzde hem insurtechlerin hem geleneksel sigorta şirketlerinin hedefi yüksek müşteri odaklı ve yüksek ürün çeşitliliği içeren bir deneyim yaratmaktır. 2025 yılında küresel sigorta pazarına bakıldığında da dijitalden gelen gelir artışının tüm kanallar prim tutarı artışına göre 9 kat fazla büyüme oranı ile gelişeceği görülmektedir.”
6 MADDELİK YOL HARİTASI
Raporda, sigorta sektörünün dijitalleşmeye tüm dünya ile Türkiye’nin de adaptasyonunu sağlamak için 6 madde önceliklendirildiğine dikkat çekilerek, şunlar söylendi:
“Bunlar; tüm sigorta süreçlerinde dijitalleşmenin teşvik edilmesi, merkezi veri ve yapay zeka kurgularının geliştirilmesi, uzaktan satışın önünün açılması, dijital sigorta lisansının sektöre getirilmesi, sandbox mevzuatından yararlanılması, open insurance ile servis modeli sigortacılığın sunulması. Bunların gerçekleşmesiyle sektöre 22,4 milyar TL prim kazandırılabileceği öngörülüyor.”
ALTERNATİF DAĞITIM KANALLARI
Dağıtım kanallarında 2024 vizyonuna ulaşılması için de Pera Projesi’nde yapılacaklar detaylı belirlendi. Proje ile gündeme ‘alternatif dağıtım kanalları’ ve ‘markalı sigorta’ kavramları geliyor. Pera Projesi raporunda, alternatif dağıtım kanalları ve markalı sigortalar ile sigorta şirketlerinin, hedef kitlelerine tercih ettikleri sigorta dışı kanallardan ve markalardan ulaşmasının hedeflendiği belirtilerek, şu görüşlere yer veriliyor:
“Alternatif dağıtım kanallarının gelişimi ve markalı sigortaların getirilmesi ile farklı sektörlerin müşteri ağları ve verilerinden faydalanılması sağlanacak. Sigortacılığı sevilen markalar ile özdeşleştirerek sigorta algısı değişecektir. Müşteri döngüsünün doğru zamanında ve doğru yerde müşteri ile buluşması sağlanarak finansal gelir artacaktır. Müşterilerin ulaşabileceği kanal sayısını çeşitlendirecektir. Sigorta sektöründe inovasyon ve yeni fikirler güçlenecektir.”
ACENTELERE AKADEMİ PROGRAMI
Projeye göre, dağıtım kanallarının gelişimi projesi doğrultusunda yüzde 3-7 prim artışları gerçekleşmesi ile 72 milyar TL’lik gelirin, 2,2 ila 5 milyar TL arasında artacağı hesaplanıyor. Proje; acentelerin geliştirilmesi ve sigorta akademi programı ve yetkin satıcı olmak üzere iki projeden oluşuyor.
Acentelerin geliştirilmesi ve sigorta akademi programı kapsamında, acentelerin yetkinliğini artırarak, müşteri memnuniyeti sağlamak için TSB yönlendirmesi ile Akademi Çalışma ve İcra Kurulu oluşturulacak. Böylece acentelerin eğitilecek. Acenteler; SEGEM, TSEV gibi kurumlar ile yapılan iş birliklerini içeren sigorta akademi programı ile branş bazlı eğitilecek, sektörde uzmanlaşma ve profesyonelleşme sağlanacak.
Yetkin satıcı (YS) projesi kapsamında da farklı yetkinliklere sahip olan YS1 ve YS2 seviyesinde iki tip yetkin satıcı modeli için iki farklı kurgu oluşturulacak. Yetkin satıcı modelinin getirilmesi ile sektörde 38 bin adet olan kayıtlı personel sayısı 41 bine çıkacak.
Bu iki proje kapsamında da daha profesyonel acente yapısı ile sigorta penetrasyonunda artış gözlenecek. Acentelerin ve sigorta satışı yapan kişilerin satış yaptıkları alanda daha nitelikli hale gelmesi sağlanacak.