Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) hazırlanarak, yürürlüğe konuldu. Plan ile 2022-2030 yılları arasında afet risklerini azaltmada atılacak adımlar belirlendi. Plan kapsamında sigorta sektörüne de önemli görevler düşüyor. AFAD ve SEDDK, afet risklerinin ve afetlerin mali yükünün azaltılması amacıyla önlemlere ilişkin finansal ve mali araçların geliştirilmesi sağlanacak. Risk azaltmaya yönelik destek mekanizmaları geliştirilecek. Yine TARAP kapsamında, afet sigortasının etkinliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu kapsamda da bütün afetleri kapsayacak zorunlu sigorta mekanizmaları geliştirilecek.
Türkiye Afet Risk Azaltma Planı’nda (TARAP) sigorta sektörüne önemli görevler düşüyor. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı 2022-2030’un yürürlüğe konulmasına yönelik karar 8 Temmuz tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. TARAP; 3️ bin 5️00️ kurumla yapılan görüşmeler ve 1️0️7️ kurumla yürütülen ortak çalışma sonucunda hazırlandı ve Plan kapsamında 1️1️ farklı afet türü, 1️7️ temel amaç, 6️6️ hedef ve 2️2️7️ üst ölçekli eylem belirlendi.
TARAP; afet risklerini en aza indirebilmek için afetler olmadan gerçekleştirilmesi gereken faaliyetleri bir süreç dahilinde sorumluları ve sorumlulukları ile birlikte tanımlayan sürdürülebilir bir plan. TARAP ile kaynakların etkin ve etkili kullanımı ile en üst düzeyde risk azaltma amaçlanıyor. TARAP’TA; deprem, kütle hareketleri, sel-taşkın, iklim değişikliği, orman yangınları, bulaşıcı ve salgın hastalıklar, kimyasal-biyolojik-radyolojik-nükleer tehditler, büyük endüstriyel kaza, tehlikeli madde taşımacılığı, maden kazaları ve tasman, kitlesel göç başta olmak üzere 11 farklı afet türüne karşı alınacak tedbirler ve stratejik eylemler yer alıyor.
SİGORTACILIKTA NELER YAPILACAK?
Hazırlanan Plan kapsamında başta Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), DASK, TARSİM olmak üzere sigorta sektörüne de önemli görevler düşüyor. Plan kapsamında sigorta alanında yapılacaklar satır başları ile şöyle:
- Afet risk azaltma politikaları ve sürdürülebilir kalkınma politikaları kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğinde AFAD, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ile birlikte ilgili mevzuat oluşturulacak ve mali koruma mekanizmaları kurulacak.
- Plan kapsamında, afet risklerinin azaltılmasına yönelik yatırımlara öncelik verilecek ve yatırımlar artırılacak. Bu çerçevede de Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SEDDK, SPK, TARSİM, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, Avrupa Birliği Başkanlığı ve YÖK ortaklaşa afetlere karşı dirençlilik oluşturacak sektörleri belirleyecek. Bu kapsamda da yatırım teşvikleri ve bilimsel araştırma fonları oluşturulacak.
ZORUNLU SİGORTALAR GELİŞTİRELECEK
- AFAD ve SEDDK, afet risklerinin ve afetlerin mali yükünün azaltılması amacıyla önlemlere ilişkin finansal ve mali araçların geliştirilmesi sağlanacak. Risk azaltmaya yönelik destek mekanizmaları geliştirilecek.
- Afet sigortasının etkinliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu kapsamda da bütün afetleri kapsayacak zorunlu sigorta mekanizmaları geliştirilecek. Bu görevi de SEDDK sorumluluğunda, AFAD, Hazine ve Maliye Bakanlığı, DASK yürütecek. Böylece risk transferi sağlanacak.
- Afetlerin işletmeler ve çiftçiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için sigorta sistemi özendirilecek. Bu eylemi de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğunda AFAD, SEDDK ve TARSİM yürütecek. Amaç, sigortalılık oranının artırılması olacak.
- Afet risklerinin azaltılmasına yönelik finansal ve mali araçlar geliştirilecek. Bu görevi de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sorumluluğunda AFAD ve SEDDK yürütecek.
- Maden işletmelerinin sigorta değerlerinin oluşturularak, alınan tedbirlere karşılık prim oranlarının düşürülmesi sağlanacak.