COP27 İklim Zirvesi tamamlandı. Zirvenin en çarpıcı gelişmesi ise daha yoksul ülkelerin iklim felaketinin etkilerini gidermek için ‘kayıp ve hasar’ fonu kurulmasının kabul edilmesi oldu. Kurulacak fon, ağırlıklı savunmasız ülkelere destek olacak ancak iklim krizinden etkilenen orta gelirli ülkelere de destek olabilecek. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP27 İklim Zirvesi’nin kapanış konuşmasında, “Gezegenimiz hala acil serviste. Zarar ve ziyan için bir fon şart ama iklim krizi küçük bir ada devletini haritadan silip süpürürse veya bütün bir Afrika ülkesini çöle çevirirse bu bir çözüm değil” dedi.
Haber: Oben ÜNÜVAR
Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde düzenlenen COP27 İklim Zirvesi bitti. Zirvenin en çarpıcı gelişmesi ise daha yoksul ülkelerin iklim felaketinin etkilerini gidermek için ‘kayıp ve hasar’ fonu kurulmasının kabul edilmesi oldu. Ayrıca, iklim finansmanı için, uluslararası finans kurumlarının reform yapması gerektiği de Zirve’de tartışıldı.
Mısır’daki Birleşmiş Milletler COP27 iklim zirvesindeki ülkeler, küresel ısınmanın neden olduğu aşırı hava olaylarıyla başa çıkmak için yoksul ülkelere yardım edecek bir fon oluşturan nihai bir anlaşmayı kabul etti. Genel kurul, belgenin, gelişmekte olan ülkelerin fırtına ve sel gibi iklim kaynaklı olayların acil maliyetlerini karşılamalarına yardımcı olacak ‘kayıp ve hasar fonu’ oluşturma hükmünü onayladı. Ancak fonla ilgili detaylar 2023’teki COP28 İklim Zirvesi’nde ele alınacak.
KAYIP VE HASAR FONU KURULUYOR
Fonun oluşturulmasına karar verilmesi bile iklim krizinde etkileri az olmasına rağmen kuraklık, sel, aşırı sıcaklık, fırtına gibi eklim değişikliğinden etkilenen yoksul ülkeler için önemli kazanım. Uzmanlar, kayıp ve hasar fonunun; evleri yıkılan yoksul aileler, tarlaları zarar gören çiftçiler ve göçe zorlanan halklar için can simidi olacağını vurguluyor.
Anlaşmaya göre, kurulacak fon gelişmiş ülkelerden ve uluslararası finans kuruluşları gibi diğer özel ve kamu kaynaklarından gelen katkılardan oluşacak. Uzmanlar, Çin gibi büyük gelişmekte olan ekonomilerin başlangıçta katkıda bulunmaları gerekmese de bu seçeneğin de tartışıldığını söylüyor. Kurulacak fon, ağırlıklı savunmasız ülkelere destek olacak ancak iklim krizinden etkilenen orta gelirli ülkelere de destek olabilecek. İklim açısından savunmasız 58 ülkenin maliye bakanları kayıp ve hasar fonunun kurulmasında öncülük ederken, önceden düzenlenmiş yenilikçi afet finansmanı için COP 27’de toplam 241.49 milyon Euro taahhüt edildi.
GEZEGENİMİZ HALA ACİL SERVİSTE
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP27 İklim Zirvesi’nin kapanış konuşmasında, kayıp ve hasar fonu kurulması ve faaliyete geçirilmesi kararını memnuniyetle karşıladığını belirterek, şunları söyledi:
“Açıkçası bu yeterli olmayacak, ancak kırılan güveni yeniden inşa etmek için çok ihtiyaç duyulan siyasi bir işaret. Gelişmekte olan ülkeler, uzun süredir ertelenen yıllık 100 milyar dolarlık iklim finansmanı taahhüdünü nihayet yerine getirilecek. Çok taraflı kalkınma bankalarının ve uluslararası finans kuruluşlarının iş modellerini değiştirmesi gerekiyor. Gelişmekte olan ülkeler için daha fazla risk almalı ve özel finansmanı makul maliyetlerle sistematik olarak kullanmalıdırlar. Ama açık olalım; gezegenimiz hala acil serviste. Emisyonları şimdi büyük ölçüde azaltmamız gerekiyor. Zarar ve ziyan için bir fon şart ama iklim krizi küçük bir ada devletini haritadan silip süpürürse veya bütün bir Afrika ülkesini çöle çevirirse bu bir çözüm değil. Dünyanın hâlâ iklim hırsı konusunda dev bir sıçramaya ihtiyacı var. Aşmamamız gereken kırmızı çizgi, gezegenimizi 1,5 derecelik sıcaklık sınırının üzerine çıkaran çizgidir. 1,5’te kalma umuduna sahip olmak için, yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapmamız ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı sona erdirmemiz gerekiyor.”