Sigorta Gazetesi

‘Aracılara ödediğimiz komisyon 14 milyar TL’ye yaklaştı’

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, TSB’nin Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada sektörün aktif toplamının 429 milyar liraya ulaştığını belirterek, Sigorta aracılarına ödediğimiz komisyon da 14 milyar liraya yaklaştı. Ekonomimizin itici güçlerinden biri olarak sektörümüz 361 milyar TL fon yaratabilme kapasitesine sahip” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, her geçen yıl istikrarlı bir şekilde artsa da penetrasyon oranının istenen yerde olmadığını belirterek, “Hedefimiz 84 milyon vatandaşımıza ulaşmak” dedi. Atilla Benli, penetrasyon oranının dünya genelinde yüzde 7,4 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 2,2 civarında olduğunu, gelişmiş ülkelerde özel emeklilik fonlarının milli gelire oranının yüzde 146 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 3,5 olduğunu belirterek, “Buradaki açığı büyüme fırsatı olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

VİZYON 2024 PROJESİNDEN NELER VAR?

2019 yılında gerçekleştirdikleri 2020-2024 strateji çalışmasında Türkiye’nin ekonomik ve sosyolojik gelişimine önemli düzeyde kaynak sağlayan, güçlü ve sürdürülebilir bir sigortacılık sektörü vizyonunu ortaya koyduklarını ifade eden Benli, stratejinin devamı olarak 2021 yılında başlanan Vizyon 2024 Projesi ile kara araçları sorumluluk sigortaları, konut ve iş yeri sigortaları, sağlık sigortaları, BES-hayat, finansal sigortalar, dağıtım kanalları ve dijitalleşme konu başlıklarında bir yol haritası oluşturduklarını söyledi. Benli, konu başlıklarına da değinerek, şu açıklamaları yaptı:

“Kara araçları-sorumluluk sigortalarında; trafik ve kasko ürününün beraber sunulması ve doğrudan tazmin sisteminin devreye alınması… Konut ve iş yeri sigortalarında; DASK ürününün sel başta olmak üzere birçok doğal afeti kapsayacak şekilde genişletilmesi… Sağlık sigortalarında; dijital sağlık ürünlerinin yaygınlaştırılması ve sağlık sigortasının tabana yayılması… BES ve hayat sigortalarında; bütünleşik BES ürünlerinin yaygınlaştırılması, BES’te hayata geçirilen reformların takip edilmesi… Finansal sigortalarda; sigorta sektörünün aldığı payın artırılması… Vizyon 2024 projemize ek olarak; Türkiye’nin ekonomik ve sosyolojik gelişimine önemli düzeyde katkı sağlayan, sigorta bilincini artıran güçlü ve itibarı yüksek bir sigortacılık sektörü vizyonuyla Birlik gündemimizde yer alan önemli başlıkları takip etmeye devam edeceğiz.”

SEKTÖRLER ARASI DÜZENLEYİCİ ROLUMÜZ VAR

Atilla Benli, ekonominin kredi-tüketim anlayışından tasarruf-yatırım anlayışına geçişine olanak sağlayacak yeni ekonomi modelinde sektörün çok önemli bir rol oynadığına da değinerek, “Sigorta sektörümüz hasar durumunda tazminat fonksiyonuyla ekonomik hayatın devamlılığını sağlarken, emeklilik sektörümüz de vatandaşlarımızın tasarruflarını finansal sistem aracılığıyla yatırıma dönüştürerek ekonomik faaliyetlere aktif olarak dâhil edilmesine olanak sağlıyor. Sigortacılık sektörünün ekonomi, finansal sektör ve risk yönetimindeki rollerinin yanı sıra sektörler arasında düzenleyici bir rolü de bulunuyor” şeklinde konuştu.

AKTİFLERİMİZ 429 MİLYAR TL’YE ULAŞTI

Atilla Benli, sektörün hem sigortacılık hem de emeklilik tarafında büyümeye devam ettiğine, 2012-2021 yılları arasında yıllık bileşik büyüme oranına bakıldığında sigorta branşında yüzde 20’lik, bireysel emeklilik branşında da yüzde 32’lik büyüme elde edildiğini vurgulayarak, 2021 sonu itibarıyla prim üretiminin 105 milyar lira, BES’te fon büyüklüğü ise 244 milyar lirayı aştığını kaydetti. Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“2021 yılı sonunda aktiflerimiz bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 429 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde prim üretimimiz de yüzde 28 artış gösterdi. Mart 2022 itibarıyla ise BES ve OKS’de toplam fon tutarı 273 milyar liraya ulaştı, katılımcı sayısı 13,4 milyona dayandı. Hazirandan itibaren 18 yaşından küçüklerin sisteme katılması sisteme yeni bir ivme kazandırdı. Sigorta aracılarına ödediğimiz komisyon da 14 milyar liraya yaklaştı. Ekonomimizin itici güçlerinden biri olarak sektörümüz 361 milyar TL fon yaratabilme kapasitesine sahip. Bu fonlar, Türkiye’nin uzun vadeli finansman ihtiyacına katkı sağlıyor. Fonlarımızın önemli bölümü de tahvil ve bono piyasasında değerlendiriliyor.”

Exit mobile version